27-04-06

Eindelijk een treffelijk dak voor dagverblijf Warande

 

Op het stedelijk speelplein De Warande in Heule staan barakken van 1950, die nog altijd gebruikt worden als 'dagverblijf'. De bedaking, in asbestcementgolfplaten, is in deerlijke staat. Dakwerken Goegebeur & Zonen mag het dak vernieuwen. De Vlaamse overheid geeft een subsidie van 40 %. Of die loodsen daar nog 50 jaar gaan staan, is verre van zeker. De stad heeft andere plannen.
 
De barakken van het speelplein De Warande worden nog altijd gebruikt. Op regendagen krijgen de kinderen er in de speelpleinperiodes binnenactiviteiten. Het bouwsel doet ook dienst als refter. De golfplaten op het dak zijn aangetast door dikke pakken mos en zijn zeer broos geworden door een halve eeuw zon en regen.
 
In de slechte zomer van 2005 liepen de barakken onder water door de vele lekken in de dakbedekking. Het water veroorzaakte kortsluiting. De doorweekte plafonds moesten op verschillende plaatsen uitgebroken worden om te voorkomen dat ze op een onbewaakt ogenblik vanzelf zouden instorten. Met hulp van de pompiers zijn de slechtste delen van het dak dan maar overtrokken met zeildoek, waarop ondertussen ook al sleet gekomen is.
 
Die slechte toestand van het gebouw bracht de erkenning van De Warande als jeugdverblijf in gevaar. Eigenlijk zou die wankele constructie gesloopt moeten worden, maar voor grote bouwwerken op het recreatiedomein is het te vroeg voor de stad. Het stadsbestuur heeft nog maar recent aanpalende gronden aangekocht om in de toekomst het domein uit te breiden en te herschikken. Een masterstudie moet het beste plan opleveren. Het ziet ernaar uit dat de klemtoon meer en meer zal komen te liggen op het aspect recreatie en niet meer op de verblijfsaccomodatie. Ondertussen probeert het stadsbestuur de bestaande infrastructuur zoveel mogelijk op te kalefateren.
 
In opdracht van de gemeenteraad (13 maart 2006) ging het stadsbestuur op zoek naar een dakdekker. Er werd prijs gevraagd bij 8 aannemers, waarvan de volgende een offerte indienden: Dakwerken De Croo van Rollegem, Lieven Deneckere van Harelbeke, Desodt & Zoon van Ieper, Dakwerken Goegebeur & Zonen van Torhout, en G. Scherpereel van Heule. De voordeligste bleek Goegebeur, met een bieding van 53.047 euro, of 2,5 % onder het ramingsbedrag.
 
Gelet op eerdere goede ervaringen met de dakdekker kreeg hij de opdracht toegewezen. De stad betaalt 60 % van de kosten (31.828,42 euro). Toerisme Vlaanderen betaalt de overige 40 % in het kader van het decreet 'Toerisme voor Allen'.
 

Zie ook: http://www.warandekortrijk.be en

 

http://kortrijkonvermoedehoekjes.skynetblogs.be/?number=1&unit=days&date=20060319#3182759

 

Commentaren

warande Gelukkig dat zij de warande niet laten teloor gaan.
Wij hebben er goede herinneringen aan overgehouden.
Ik weet dat u eveneens giede herinneringen hebt aan het middagmaal, de verplichte siesta en de lekkere zachte pistolets twee aan twee gebakken.

Gepost door: GERMAIN | 28-04-06

warande-diner ja, ik watertand nog altijd bij de herinnering aan die puree met gehakt erin verwerkt: moussaka avant-la-lettre!

Gepost door: marc | 28-04-06

oranje limonade En de oranje limonade, de friscorolletjes waar je het stokje zelf moest in steken, de witte vlag en de rode bus... de Warande mag niet verloren gaan, maar Ludo Halsberghe heeft wel gelijk dat er veel werk aan is.

Gepost door: Bart | 28-04-06

Verdubbeling recreatiepark Ja, er is veel werk aan. En misschien kon er ook eerder werk van gemaakt zijn. Maar nu is de stad toch wel in gang geschoten. Vorig jaar is niet minder dan 670.000 euro gestoken in de aankoop van 5 ha aanliggende gronden. Daarmee kan men De Warande gewoonweg verdubbelen in oppervlakte. Ik denk niet dat de barakken de heraanleg zullen overleven. Maar omdat het zo een grote operatie is, versta ik dat er enig geduld wordt gevraagd.

Gepost door: Marc | 28-04-06

warande Ik ben een van de gelukkige pompiers die een paar dagen op het dak gezeten heb van de warande.Het is een spijtige zaak dat alles zo laat
moet gebeuren de dag voor de paas vakantie zaten we nog op het dak om alles in gereedheid te brengen voor de kids.Hopelijk zullen de lokalen het een beetje droog houden tijdens de grote vakantie.

Gepost door: jean marie | 30-04-06

Pompiers Proficiat aan de pompiers!

Diezelfde gelukwensen kan ik niet aan het beleid richten. Dat men ook nu weer bachen over die verrotte bedaking heeft gespannen (ik wist dat niet), is toch wel om te gillen. Een noodoplossing in afwachting van een andere noodoplossing (ander dak met Vlaamse subsidies) in afwachting van de sloop om de uitbreiding van het speelplein mogelijk te maken. Een voortvarend en planmatig beleid kan dit echt niet genoemd worden...

Zo hoor je het eens van iemand uit de meerderheid.

Gepost door: marc | 30-04-06

dak Inderdaad het is al de tweede keer dat er zeilen gespannen zijn
maar zou het kunnen dat een asbest dossier het een beetje vast zet en dat het een probleem wordt voor de sloop
Of gaat men het oude dak behouden en der eentje op zetten dat zou wel de max zijn he .

Gepost door: jan | 01-05-06

EEN DAK EN EEN NIEUW Ben eens gaan zien naar het honden evenement op de warande en wat stel ik vast ze zijn een nieuw dak aan het leggen op de warande barakken
Op de oude constructie word een heel nieuwe constructie gelegd.
We zullen geen zeilen meer moeten vervangen en de kids zullen droog blijven.EINDELIJK PRACHTIG WERK

Gepost door: jean marie | 25-06-06

De commentaren zijn gesloten.