24-04-06

Het eerste van het seizoen in Kortrijk: 1 MEI FESTIVAL

Voor de 14e keer kun je op 1 mei naar een gratis stadsfestival in Kortrijk. Het eerste van vele in het stadscentrum. Het is een gastvrij initiatief van vzw Mayday Mayday, waarin de diverse takken van de socialistische beweging hun creatiefste mensen droppen. In onvervalste festivalsfeer is het een feest van de Arbeid waarop iedereen welkom is. Sinds lang vindt het weer plaats op de Veemarkt, waar het ooit begon.

Een etmaal lang is het feest op de Veemarkt in Kortrijk onder het motto: gratis, gekleurd en geestig. Behalve de indrukwekkende affiche van optredens krijg je er ook onophoudelijk animatie, solidariteitsboodschappen, infostandjes, exotische eettentjes, kinderattracties enzovoort. Om van de bruisende tapkranen niet te spreken. Dat alles in verschillende tenten en in de open lucht op de prachtig heraangelegde Veemarkt - je kunt er voor een prikje parkeren onder de grond.

Om 12 uur loopt het festival van stapel met een barbecue. Liefst reserveren (bij de diensten van het ABVV of Bond Moyson, of bij Mario 0497 534 877); 10 euro per volwassene, 7 euro per kind. Om 14 uur knipt een of andere burgemeester het lint door voor de opening van het Kinderdorp, met een springkasteel, attracties, schmink, ballongooien, eendjes vissen, 'rolstoelparcours' (!), en nog veel meer.

Onmiddellijk ambiance brengt de big band Mucho Gusto met salsa, mambo, merengue, cha cha cha, samba en minder gekende Latin-stijlen zoals boogaloo, guaijra en cumbia. Professionele dansers leren je alle passen en heupbewegingen.

Na het vieruurtje komen The Internationals (17.30 - 18.45 uur) meeslepende exotische klanken tegen 350 km per uur. Binnenkort lanceren ze hun nieuwe cd 'Wonders Of The World'. Om 19.30 uur beklimt de Kortrijkse formatie Galatasaray het podium. Het is een niet-alledaags collectief met 2 drummers, 5 blazers en een elektronicafreek. De rockband herbergt leden en gewezen leden van o.m. Two Russian Cowboys, Ozark Henry en Moonlake.

Afsluiter (tot zowat 23 uur) is Think of One, de revelatie van de komende zomerfestivals. De groep brengt wereldmuziek van topniveau zoals Manu Chao - en 'wereld' mag je hier letterlijk nemen. Onlangs trok de groep naar Recife in Brazilië om inspiratie op te doen. het resultaat is een mengeling van Europese en Noord-Afrikaanse volksmuziek gemengd met Braziliaanse genres.

De organisatoren willen een boodschap steken in hun evenement: "Dit sociaal-democratisch festival wil de aandacht van de mensen trekken op de internationale, nationale en lokale omstandigheden. Het is een oproep tot verdraagzaamheid, democratie en het in acht nemen van sociale principes". De aanwezigheid van verenigingen zoals OXFAM Wereldwinkel, Amnesty International, Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking dragen daartoe bij.

Tot maandag op de Koeiemarkt?

Zie ook: http://www.maydaymayday.be

De commentaren zijn gesloten.