22-04-06

Wijngaardstraat kruipt uit diep dal

Nergens was de nood aan stadsvernieuwing nijpender dan in de Wijngaardstraat. De grote winkelleegstand dompelde de verkeersvrije winkelstraat in een doodse sfeer. De straat vormde ook willens nillens een overgangsgebied tussen het chique winkelwandelgebied van het stadscentrum en de regelrechte achterbuurt van de Spoorweglaan. Niet toevallig is het op dat gebied dat het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) zijn grootste aandacht vestigt. Na jaren voorbereiding is de tijd van de realisaties aangebroken. De eerste steen van het flatgebouw Tsyon, vorige week gelegd, is tevens de start van grootse renovatiemanoeuvres in de buurt.
 
Vorige week werd op de hoek van de Wijngaardstraat en de Vlamingenstraat de eerste steen gelegd van een flatgebouw met tien appartementen en een winkel. Het is een project van de nv Tsyon. Die vennootschap is merkwaardig want hij is ontstaan uit een partnerschap van het SOK (vroeger Woonregie), een autonoom gemeentebedrijf, en een private aannemer-promotor, Bouwgroep Van Roey, Rijkevorsel. Het is met andere woorden een zuiver voorbeeld van PPS (publiek-private samenwerking).
 
Het SOK kocht indertijd daar de panden (pandjes) en sloopte ze. Het aangevatte project maarkte aanvankelijk deel uit van een veel groter plan. Het SOK had ook de gewezen lagere school van Bijstand gekocht van de kloosterzusters-eigenaars aan de overkant van de Wijngaardstraat op de hoek van de Sionstraat. Het was de bedoeling om daar met Van Roey in het voorjaar van 2005 34 appartementen en lofts, 50 ondergrondse parkeerplaatsen en 800 m² winkelruimte te bouwen.
 
Maar van dat project werd afgezien toen de Nederlandse investeerder Foruminvest zich ertoe verbond de nabijgelegen, veel grotere, middelbare school van Bijstand en aanpalende panden om te bouwen tot het mega winkelcentrum dat voorlopig nog de naam draagt van 'Sint-Jan(spoort)'. Een van de eisen die Foruminvest stelde om met het SOK in zee te gaan was dat men ook de lagere school van Bijstand zou mogen inschakelen in het project.
 
Buro II
 
Onderhandelingen leidden tot een akkoord tussen de drie partijen. Het SOK kreeg een redelijke koopprijs voor zijn gronden aan de overkant van de Sionstraat. Van Roey werd gepaaid met de belofte dat nv Tsyon zou mogen optreden als aannemer bij de ontwikkeling van het winkelcomplex. Op die manier is het aanhangsel van het project lagere school Bijstand het voorlopige hoofdproject geworden van Tsyon: het bijkomende appartementengebouw aan de overkant van de Wijngaardstraat.
 
De winkel op de benedenverdieping is al gereserveerd door de brocantezaak Art Kroko van wat verderop; de zaak moet verhuizen voor het complex van Foruminvest. De acht appartementen en twee 'penthouses' hebben afmetingen die variëren tussen 72 en 89 m². De penthouses zijn al verkocht. De prijzen van de appartementen liggen tussen de 123.000 en de 160.000 euro. Eerst waren twee duplexappartementen getekend, maar men heeft daarvan afgezien omdat een dergelijk type flat in Kortrijk niet verkoopbaar zou zijn.
 
Er is gekozen voor hoogwaardige architectuur. Het ontwerp is van Buro II uit Roeselare. Gelegen in volle winkelcentrum - hopelijk oplevend in de komende jaren - en dicht bij het openbaar vervoer en al het leuke dat een stad kan bieden - cultuur, gastronomie, uitgaan - heeft het project alle kansen op slagen.
 
Inmiddels blijft het SOK niet bij de pakken zitten. In de onderkomen buurt tussen de Wijngaardstraat en de Spoorweglaan koopt het pand na pand op. Alvast staat er een project van 11 stadswoningen met tuin voor jonge gezinnen op stapel in de Nieuwstraat.
 
Tcloester
 
Voor zijn naam greep Tsyon terug naar "tcloester van sente Kathelynen te Sinay datmen ghemeenlyck zeyt Syoen". Het was de naam van een klooster dat in de Wijngaardstraat werd gesticht in 1432 door een gemeenschap van zusters zonder een welbepaalde kloosterregel, een afdeling van het klooster van Sion van Oudenaarde.
 
Weliswaar hielden de zuster een schooltje, maar zij werkten vooral als een grote manufactuur van textiel, waarmee de arme gemeenschap op het eind nog rijk werd. Er bestaan teksten uit de 16e eeuw waarin de kloosterzusters het spinnen, kleuren en weven 'vule slavernie' noemden. Het klooster overleefde de Franse Revolutie niet. Het klooster dat in de moderne tijd de school van Bijstand openhield, had met het Sionklooster niets te maken.

Commentaren

^^^ 2006-04-22, 11:51:16

als inwoonster van diezelfde stad, kijk ik reikhalzend uit naar het resultaat.... maar euh Marc, je hebt wel 2x dezelfde foto gepost ;-))))


Gepost door: Talleke | 22-04-06

Twee keer
Nu zie ik het ook. Resultaat van mijn ongeduld. Ik doe er wat aan. Merci!
Eens naar jouw blog gesurft. Literair talent heb je wel!

Gepost door: marc | 22-04-06

^^^ ken er ook wel iets van, van dat ongeduld ;-))))

enne.... merci voor het compliment!!!! ik bloos er warempel van!!!!

Gepost door: Talleke | 22-04-06

De commentaren zijn gesloten.