07-04-06

Wandelpad door de verborgen groene long van Bissegem

Bissegem, de meest verstedelijkte Kortrijkse deelgemeente, heeft achter de aaneengesloten huizenrijen van de platgereden steenwegen een onvermoede groene long: het verwilderde valleitje van de Neerbeek. Het stadsbestuur wil het gebied ontsluiten voor wandelaars. Stelselmatig wordt er grond gekocht. De stad bouwt twee brugjes over de beek; de provincie subisdieert het wandelpad.

De komende gemeenteraad krijgt twee beslissingen voorgeschoteld met betrekking tot de Neerbeekvallei in Bissegem. Een eerste beslissing betreft de aankoop van 1.976 m² grond van de familie Vandendriessche.  Het stadsbestuur besliste al begin vorig jaar om systematisch alle gronden aan te komen op de oevers van de Neerbeekvallei tussen Bissegemplaats en de beekmonding in de Leie. De stad wil van dit groene paradijsje een natuur- en wandelzone maken.

Met zes eigenaars kon al een akkoord bereikt worden. Maar uit de onderhandelingen met diverse eigenaars bleek dat de oppervlakten in het Kadaster niet overeenstemden met de notariële aankoopakten. Een landmeter werd dus aan het werk gezet om alle discussies uit te sluiten. Het stuk van de familie Vandendriessche ligt nabij parking Rietput, aan het bovenste stuk van de beek, waar ze de pijp verlaat waarin ze is ingekokerd.

De groenzone krijgt een wandelpad van de Meensesteenweg tot aan de Leie met toegangen vanuit de Meensesteenweg, parking Rietput, de Oliemolenstraat, de Kerkvoetweg en het jaagpad langs de Leie. Het wordt een afwisseling van beboste en meer open stukken, natuurstroken en beplantingen; Een bestaand rietveld blijft behouden. De aanleg van de wandelpaden is reeds goedgekeurd in de gemeenteraad van februari.

Twee brugjes

De wandelweg kruist op twee plaatsen de kronkelende Neerbeek. Daar moeten dus brugjes komen. De financiering is een beetje gecompliceerd. De bouw van de brugjes zelf is op kosten van de stad. Maar aangezien de beek een waterloop van "IIe categorie" is, is het de Provincie West-Vlaanderen die verantwoordelijk is voor de oeverversteviging. Dat heeft als gevolg dat de Provincie de brughoofden moet betalen. De brugjes zijn 10 meter lang en 2 meter breed. Er wordt gekozen voor een houten uitvoering (in FSC gelabeld tropisch hardhout gecombineerd met samengesteld hout of geïmpregneerd grenenhout voor de liggers).

Geraamde prijs voor de stad: 24.805 euro. Over prijs en uitvoering wordt onderhandeld met volgende firma's: Van Holme, Lo-Reninge, V. VDG, Vichte, CRAS, Waregem, NV Tibergyn, Heule, BV Haasnoot Bruggen, Rijnsburg - Nederland, en BV Groot Lemmer, Lemmer - Nederland.

Toerisme Vlaanderen steunt het project Neerbeekvallei in het kader van het Leieactieplan met een subsidie van 41.100 euro. Westtoer, het provinciaal bedrijf voor toerisme en recreatie, is intussen samen met de directie Cultuur van Kortrijk een evenement aan het voorbereiden voor de openstelling en inwandeling van de 'Neerbeekwandelroute'. Afspraak op zondag 15 oktober 2006, de week na de gemeenteraadsverkiezingen...

Commentaren

dag Marc thx voor de steun.
Fijn om nog eens iets te lezen van mijn geboortestad en de stad waar ik mijn humaniora heb afgerond.

Hoe zit dat trouwens met de voetbalploeg van Kortrijk. Denk je dat ze het in de competitie tot eerste klasse zullen schoppen, of zullen ze weer op de laatste minuut blijven haperen...? Kortrijk moet gewoon terug naar 1e klasse.

Ik heb je blogje trouwens aan de lijst toegevoegd. Hopelijk haalt het iets uit.

Gepost door: dave | 07-04-06

De commentaren zijn gesloten.