05-04-06

De Spatjes toigen hulder herte, het monument

De Spatjes brengen al 75 jaar vermaak voor jong en oud met hun volkse revue op Overleie. Dat verdient een monument, dachten de Overleienaars en het stadsbestuur volgde. Een rood-marmeren hart van Luche prijkt vanaf 1 mei op het Sint-Amandsplein. De stad betaalt het beeld; de Spatjes tracteren op een volksfeest.
 
Ik ben eens benieuwd of ook voor dit nieuwe standbeeld zoveel kritiek uit populistische hoek zal loskomen. Voor sommigen is elke euro die het stadsbestuur geeft aan kunst op straat een verspilde euro. Nog afgezien van de kosten die, bij objectieve beschouwing, toch maar een miniem deel van de stadsuitgaven zijn, vind ik dat nuttige investeringen. Een mens wil wel eens verrast worden als hij in de stad rondloopt; het leven is al saai genoeg.
 
Er hoeft naar mijn bescheiden mening niet altijd een aanleiding te zijn voor de plaatsing van een standbeeld, maar het Adviescomité Sculpturen in de Stad, dat het stadsbestuur op ideeën moet brengen, heeft het liefst dat er een zekere betrokkenheid is van 'de mensen', de buurtbewoners bijvoorbeeld. Welnu, aan betrokkenheid geen gebrek bij dit beeld. Het komt er ter herdenking van 75 jaar 'De Spatjes'.
 
De Spatjes zijn een uitermate populair revuegezelschap in het Kortrijkse stadsdeel Overleie. Ze zijn ontstaan uit een uit de hand gelopen 'ouderavond' van de Kajotters in de volkse wijk. Het succes van hun pittige, uit het leven gegrepen dialogen in het Overleis en van de herkenbare scènes van lief en leed uit een van de vele Overleise 'partjes' (beluiken), was van meet af aan zo groot dat er elk jaar een vervolg op kwam. Vorig jaar trokken de voorstellingen bijna 4000 toeschouwers en nu mikt men op 4.500.
 
Plaatselijk zijn de openvolgende auteurs wereldberoemd: Antoon Bekaert (daartoe overhaald door KAJ-leider en later politicus Pol Verhenne), André Verhulle, Frans Moerman en sinds 1993 Gino Bruneel. Ben ik wat fier dat mijn nonkel Pieter er de eerste decors schilderde, die jaren hebben meegegaan. Toen traden de Spatjes op in de parochiale patronagezaal 'Jongelingenkring', naast de Broederschool waar ik leerde lezen en rekenen. Nadien trokken De Spatjes voor lange tijd naar de feestzaal van het nabijgelegen Sint-Amandscollege. Sinds hun terugkeer naar het intussen gerenoveerde parochiale centrum van Sint-Elooi, spelen ze in decors die het werk zijn van Roger Claeys en Gery Bruneel.
 
Kloppend hart
 
De niet onaanzienlijke inkomsten van De Spatjes worden geschonken aan initiatieven voor de zieken en hulpbehoevenden op Overleie. In die zin tonen De Spatjes elk jaar hun goed hart aan de plaatselijke bevolking. Dat verdient een standbeeld, dacht het stadsbestuur. En alsof het ervoor is aangelegd, is er een geschikte plaats op het Sint-Amandsplein, in het ... hart van Overleie.
 
Voor de realisatie van het standbeeld is een beroep gedaan op de Waregemse beeldhouwster Luche (Luth Van Calbergh). De eerste ontwerpen, een fontein of een hart in polyester met pulserende belichting, werden afgewezen omdat ze teveel kosten vergden achteraf. Na veel vijven en zessen werd gekozen voor een hart in roodgeaderde 'Belgische' marmer ("Rouge Royal"). Maar toen bleek de groeve waaruit dergelijke steen werd opgediept, gesloten. Na een doorgedreven zoektocht vond de kunstenares toch nog een stuk in Soignies.
 
Het stenen hart wordt gelegd op een ruwe onderlaag (croute) in arduin. De stadsdiensten hopen dat het scherpe oppervlak van de 'croute' skaters zal afschrikken. Het 2500 kg wegende beeld wordt op een betonnen sokkel geplaatst van 25 cm hoog, 2,5 meter lang en 1 meter breed. Op het beeld komt een vers van de Overleise dichter Achilles Surinckx, ook lid van de kerkfabriek: "'t Kloppend hart van Overleie draagt mensen door 't leven".
 
Het beeld kost 23.000 euro. De Spatjes offerden zich op voor de prefinanciering van de steen. Rond de inhuldiging van het nieuwe monument bouwt het gezelschap een dagvullend feest op 1 mei. Na de plechtigheid om 10.30 uur is er van alles te doen in het PC Sint-Elooi en op het Sint-Amandsplein, met o.m. optredens van Yasmine en Kris Wouters. Op 1 mei is er in Kortrijk eveneens het jaarlijkse Mayday-festival (waarover later meer). Ik voel aan dat er verwoed zal gependeld worden tussen beide evenementen. 
 
Volgend weekend krijg je nog een laatste kans om De Spatjes aan het werk te zien in hun revue 2006 "De Spatjes toigen hulder herte". Als nog niet alles is uitverkocht, kan (en moet) je reserveren. Zie: http://www.overleie.be/despatjes.
 

Commentaren

De Spatjes en kunst in de stad Eindelijk eens waardering vor de volkscultuur. De Spatjes.
Het moet niet altijd en allemaal voor het Knuisteneiland Buda zijn.

En natuurlijk is dat beeld een goede zaak en investering vanwege de stad.
Er staan veel te weinig verrassende beelden in Kortrijk en op de rotondes
is er nog veel plaats.
Men moet m.i. zoveel mogelijk een link met de stad leggen en bijv. Kortrijkse kunstenaars of uit de regio betrekken in de kunstprojecten.

Maar mon cher Marc, geef toe dat die cowboy Henkie een verkeerde keuze was. Een never ending story ?


Gepost door: walter maes | 07-04-06

DE SPATJES OP WTV. De Spatjes hebben een volks karakter en men kan er nog eens goed mee lachen.Waarom eens niet uitzenden op WTV mensen slecht te been zullen er ook veel plezier aan beleven moet niet altijd woningen bekijken op de buis zijn.Marc doe zo verder het zijn leerrijke stukjes iedere week.

Gepost door: IVAN VERMEULEN | 10-04-06

De commentaren zijn gesloten.