28-03-06

Kringloopcentrum 2005: omzet stijgt 20 percent

"Een paradijs voor verzamelaars, koopjesjagers, trendsetters en creatievelingen met een neus voor oude spullen met stijl en karakter": als je dat hoort, denk je in de verste verte niet aan een arbeidsproject in de afvalbranche. Nochtans is het wel degelijk de beschrijving die de Kringloopwinkel terecht van zichzelf geeft. De zaken gaan hoe langer hoe beter. Vorig jaar werd de omzet nog met 20% vermeerderd.

Het jaarverslag 2005 van het Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen is nog niet verschenen, maar op de jongste bestuursvergadering van de afvalintercommunale IMOG, een van de partners van het centrum, werd al een tip van de sluier opgelicht. De Kringloopwinkels in het Kortrijkse zijn in goede doen. Zowel de omzet als het aantal bezoekers en kopers blijven groeien.

In 2005 mochten de zeven Kringloopwinkels van Zuid-West-Vlaanderen niet minder dan 137.000 kopers verwelkomen. Dat is een stijging met 18% in een jaar. De omzet steeg met zowat 20%.

Behoefte

De Kringloopwinkels zijn om verschillende redenen belangrijk. Vooreerst is het een uitstekend middel om de groei van de afvalberg te voorkomen. Al wat in een Kringloopwinkel wordt binnengedragen en verkocht geraakt, zijn spullen die niet bij het te verwerken afval terechtkomen. Naar gewicht vertegenwoordigde de winkelverkoop bij de Kringloopwinkels vorig jaar maar liefst 732 ton, een stijging met 7,5%.

De Kringloopwinkels beantwoorden ook simpelweg aan een behoefte. Er is een groeiende markt voor tweedehandsspullen. Zowel rijk als arm gaat er graag 'snuisteren' op zoek naar betaalbare schatten. En in die nuttige dienstverlening kunnen verscheidene mensen tewerkgesteld worden. In diverse statuten werkten eind december 2005 in de onderneming 149 personen, waarvan 84 ingeschreven bij het Kringloopcentrum zelf (er zijn ook werknemers die op de loonlijst staan van de verschillende OCMW's van de streek).

Voor hun bevoorrading kunnen de Kringloopwinkels niet alleen rekenen op hun eigen gratis ophaaldienst (tel. 056 23 29 40) maar ook op wat er op de containersparken van de deelnemende gemeenten aan de kant wordt gezet. Al anderhalf jaar staan er op die containerparken textielcontainers van de Kringloopwinkels. In 2005 kwam daar de inzameling bij van herbruikbare elektrische toestellen en van fietsen. Dat alles was goed voor een ophaling van 345 ton herbruikbare goederen (tegenover 136 in 2004).

Vooral kledij en elektrische apparaten kwamen via de containerparken naar de Kringloopwinkels. Dat zijn nu precies de twee productgroepen met de kleinste herbruikbaarheid. De kledingstukken worden eerst getrieerd en dan blijft nog maar derde over dat verkoopbaar wordt geacht. Bij elektro gaat dat van een tiende tot de helft, al naar gelang de soort toestellen. Die toestellen worden door de eigen diensten eerst grondig nagezien, hersteld en getest.

Kledij

Maar de overgehouden kledij brengt wel het meest op in de Kringloopwinkels. Doordat de kledijverkoop steeg met 66%, is dat onderdeel van het gamma nu goed voor 34% van de omzet. Daarmee steekt kledij de meubels voorbij als belangrijkste product.

Vorig jaar hebben de Kringloopwinkels zich ook op de printer-cartridges gestort. Op de containerparken worden die uit de hoop klein gevaarlijk afval gevist. Veel van die inktpatronen zijn nog hervulbaar en de Kringloopwinkel brengt ze daartoe naar een gespecialiseerde firma. Ook het milieu is daarmee ten zeerste gediend, want die patronen zijn sterk vervuilend.

De Kringloopwinkels worden geleid door bedrijfsleider Bart Vandenbussche, die resideert in de Kortrijkse Kringloopwinkel, Magdalenastraat 15 a, 8500 Kortrijk. Ze geraken uit de kosten door hun eigen verkoop, allerhande milieu- en sociale subsidies, en een jaarlijkse werkingstoelage van 0,372 euro per inwoner van de gemeenten. Voorzitter van de vzw is IMOG-directeur Jacques Soenens.

Zie ook: http://www.dekringloopwinkel.be

 

De commentaren zijn gesloten.