25-03-06

Bockor bouwt bowling

Op het Stationsplein wil de Bellegemse brouwer Bockor een pand verbouwen tot een groot uitgaanscentrum met inbegrip van een bowling. Het stadsbestuur geeft positief advies. Het is een belangrijke private investering in bruisend Kortrijk. En door er een nieuwe bestemming aan te geven redt het project een fraai voorbeeld van modernistische architectuur. 

 
Op de hoek van het Stationsplein met de Doornikselaan staat een merkwaardig pand waarin tot voor kort de firma Scherpereel gevestigd was, een handel in bureaumeubilair en -materieel. Het modernistische gebouw, met een expo-58-luifel, was indertijd de zoveelste stijlbreuk in het ooit homogeen neo-classicistische plein. Maar in de hoogte vloekt het niet met het aanpalende pand (het bekende café Den Bras). En de gedurfde architectuur is veeleer een verrijking gebleken voor de omgeving.
 
Brouwerij Bockor kocht het leegstaande gebouw vorig jaar en diende een aanvraag in voor een grondige verbouwing. Het pand is groot genoeg om er allerlei activiteiten in onder te brengen. De gevel is liefst 65 meter lang (in de Doornikselaan). Bovendien is de locatie uitstekend gelegen aan de rand van de (bescheiden) uitgangsbuurt van Kortrijk: het Stationsplein met Den Bras en het Parkhotel, de Burgemeester Reynaertstraat met al haar scholierenkroegen en het Schouwburgplein voor de minder jonge nachtuilen.
 
Met zijn aanvraag wil Bockor van het hoekgebouw een veelzijdig uitgaanscentrum maken. Bockor wil als bierslijter op de begane grond uiteraard een drankgelegenheid - 'brasserie' - , maar ook een bowling, en een snooker- en biljartzaal. Op de eerste verdieping komt een restaurant. De bestaande tweede verdieping wordt ingericht tot kantoor- en vergaderruimte en tot woongelegenheid voor de uitbater. Van op straat bezien zou je denken dat er ook een derde verdieping is, maar achter de valse gevel is alleen een plat dak te vinden. Die lege dakverdieping, tot 7,4 meter hoog, zou Bockor eveneens willen toebouwen als woonruimte. Achteraan in de Doornikselaan is er tevens een ruime privé-parking.
 
In Het Laatste Nieuws verklaart Ludo Bagein, commercieel directeur van Bockor, dat er eventueel ook een kinderdorp komt. Voor de brouwer wordt het de grootste horeca-investering ooit. Hij mikt op een zeer verscheiden publiek, gaande van zakenlui tot studenten en gezinnen met kinderen, van weekendvierders tot hotelgasten.
 
Zwenking?
 
Het ontwerp dat bij de vergunningsaanvraag is gevoegd, wordt door het stadsbestuur zeer enthousiast onthaald. Burgemeester en schepenen vinden de aangevraagde activiteiten 'centrumfuncties'. De herbestemming van het leegstaande gebouw wordt 'positief voor de beleving van de omgeving en kernversterkend' genoemd.
 
Het positieve advies van het stadsbestuur is een beetje een zwenking in het beleid. Enkele jaren geleden, toen het uitgaansleven in de Reynaertstraat boomde, beloofde men de appartementsbewoners in de buurt dat er geen extra cafés meer zouden bijkomen om de overlast in de hand te houden. De nieuwe zaak, als zij er effectief komt, kan evenwel het uitgaanspubliek verbreden en meer en ander volk aantrekken waarmee ook de concurrenten in de buurt hun voordeel kunnen doen.
 
Bockor wil de bouwwerken laten starten op het einde van dit jaar. De opening is gepland in 2007. Het positieve advies van Kortrijk is al vertrokken naar de Provinciale Directie ROHM, die de echte bouwvergunning verleent.
 

Commentaren

hmm Bockor from Bellegem
maakt je zon-dag goed !
tot maandag
grts
vhike blauw met haar boek

Gepost door: vhike | 26-03-06

De commentaren zijn gesloten.