24-03-06

Van de zomer meer bloemen dan ooit in Kortrijk

Van de zomer worden er in perken en schalen meer bloemen aangeplant in Kortrijk dan ooit. Samen met de benodigde potgrond is dat goed voor zowat 25.000 euro. Het stadsbestuur plaatste de bestelling.

Dit jaar zet de stad in totaal 36.500 zomerplanten uit in Kortrijk; dat is 6.500 plantjes meer dan vorig jaar. Als Kortrijk een Franse stad was geweest, kreeg het zeker de titel "ville fleurie" met 4 sterren. De bloemen worden niet alleen geschikt in de vele bloemenperken en rondpunten, maar ook in 35 grote plantenvazen en hangbakken.

Vroeger beschikte de stad over een eigen kwekerij die het gros van de zomerplanten leverde in samenwerking met de stedelijke tuinbouwschool. Maar de kwekerij is opgedoekt omwille van de kosten. En de tuinbouwschool is doorgeschoven aan de Provincie. De stad koopt de bloemen nu bij private leveranciers.

Voor het gemak worden de bloemen voor de perken apart besteld. Raming: 4.312,95 euro (BTW incluis). Er wordt prijs gevraagd bij zeven gekende firma's: Deschoemaeker (Pottelberg 46) - Kortrijk, Follens - Sint-Eloois-Vijve, Maes - Moorsele, Ostyn (Preshoekstraat 45) - Marke, Profleur NV - Staden, Vandenberghe - Zwevegem, en Willaert NV - Roeselare.

Voor de zomerbebloeming in bloemenbakken, -vazen en hangbakken, staat men al verder. Die bestelling is opgesplitst in 6 loten met een afzonderlijke leveringsdatum. Dat is interessanter voor de plantwerken door de stadsdiensten. Aan dezelfde firma's werd een offerte gevraagd. Profleur NV, Staden bood de beste voorwaarden voor 5 loten, goed voor een bestelling van 5.252,99 euro. Het grootste lot ging evenwel naar de firma Willaert van Roeselare tegen 6.034,05 euro.

Voor al die plantjes moet uiteraard ook de nodige potgrond worden aangekocht. Daarvoor is prijs gevraagd bij drie leveranciers waarmee de stad goede ervaringen heeft. Na toewijzing volgens de beste offertes blijkt dat de totale kost van 13.895,11 euro zowat 590 euro lager ligt dan de raming. Lot 1 gaat naar bvba Braecke, Oostrozebeke; lot 2 en 3 naar DCM, Grobbendonk.

 

De commentaren zijn gesloten.