22-03-06

Oude autobanden landbouw: binnenkort oplossing

Oude autobanden zijn lastig afval. Burgers kunnen tot eind dit jaar hun afgedankte autobanden gratis inleveren op de Kortrijkse containerparken. Daarmee wordt de 'historische stock' bij particulieren weggewerkt. Het is de uiteindelijke bedoeling dat verkopers de oude banden aannemen bij aankoop van nieuwe. Maar wat met de boeren? Veel landbouwers hebben stapels oude banden liggen. Vaak hebben ze die in gebruik bij het afdekken van hopen voeder of mest. Maar veelal hebben ze er veel te veel. Ook voor hen is een oplossing in de maak bij Recytyre. Dat konden wij vernemen op de raad van bestuur van de afvalintercommunale IMOG.

Autobanden hebben niet het eeuwige leven. Voor onze eigen veiligheid moeten wij ze op tijd en stond vernieuwen. Maar wat doe je met de oude? Afgedankte autobanden zijn een lastige soort afval. Ze zijn omvangrijk en bevatten allerlei stoffen, van rubber tot metaal, en van textiel tot kunstvezel. Zelf opstoken geeft de smerigste rook die je je maar kunt indenken. Ook de afvalintercommunales zijn er niet happig op.

Onder druk van het Vlaamse, Waalse en Brusselse Gewest hebben de grootste bandenproducenten Recytyre opgericht, een instelling die de afvalbanden moet opvangen. 174 bandenimporteurs, 4800 garages en bandencentrales en 250 containerparken hebben zich aangesloten, samen goed voor 5.000 ophaalpunten in België. Jaarlijks moet het organisme zowat 65.000 ton bandenafval kunnen verwerken. Het ophaal- en verwerkingssysteem wordt gefinancierd door een milieubijdrage op de verkoop van nieuwe banden, bijvoorbeeld 2,40 euro per band van een personenwagen. Ook de afvalintercommunale IMOG, waarin Kortrijk participeert, werkt samen met Recytyre.

Het is de bedoeling dat de verkopers van banden de verplichting krijgen om bij verkoop van nieuwe banden (waarop een milieubijdrage moet worden betaald) de kopers te verlossen van hun oude. Recytyre haalt die afvalbanden dan op en zoekt naar een goede verwerking van al dat bandenafval. Wettelijk moeten zij minstens 25% van de ingezamelde banden voorzien van een nieuw loopvlak, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Minimum 20% moet verwerkt worden tot grondstof (grove of fijne korrels) voor onder meer isolatieproducten. Hoogstens 55% mag op een verantwoorde wijze verbrand worden in gespecialiseerde ovens met energierecuperatie.

In principe weigert Recytyre afvalbanden die niet opgehaald werden bij aankoop van nieuwe banden waarop de milieubijdrage is betaald. Maar heel wat mensen zitten met oude banden van voor de invoering van het systeem. Om sluikstorten te vermijden hebben de Vlaamse gemeenten onderhandelingen aangeknoopt met Recytyre. De organisatie verklaarde zich akkoord voor een tijdelijke opruimcampagne bij gemeenten die daaraan wilden meedoen. De IMOG-gemeenten gingen op advies van IMOG daarop in. Tot eind 2006 kunnen gezinnen derhalve met hun oude banden terecht op de containerparken; het moet wel gaan om banden van niet-commerciële oorsprong.

Banden bij boeren

Maar er is nog een andere bevolkingscategorie met een grote historische stock afvalbanden: de landbouwers die oude banden gebruiken voor het afdekken van silo's en hopen voeder of mest. Recytyre is begrijpelijkerwijze niet spontaan geneigd die enorme berg afval gratis op te ruimen.

In Wallonië staat men evenwel dicht bij een oplossing, na onderhandelingen met de Waalse boerenorganisaties. Vooreerst moet de stroom van afvalbanden naar de boerderijen ophouden. Een 'oude-bandencentrale' zou boeren die op zoek zijn naar banden doorverwijzen naar collega's die er te veel hebben. Voor landbouwbedrijven die hun activiteiten stopzetten, komt er een gecontroleerd systeem van ophaling.

Ook in Vlaanderen is het overleg daartoe gestart. De gesprekspartners zijn: Interafval (het 'syndicaat' van de afvalintercommunales onder het voorzitterschap van Jacques Soenens, directeur van IMOG), OVAM, de Boerenbond en Recytyre. Op zoek naar een kosteloze oplossing voor landbouwers met teveel afvalbanden zal men eerst een inventaris opmaken.

Zie ook: http://www.recytyre.be

 

Commentaren

Autobanden van boeren hallo,

is het nu al mogelijk je je oude autobanden op te laten halen?

erwin de bruijn

Gepost door: Erwin de Bruijn | 26-03-10

Ik heb nog +- 1000 oude autobanden liggen.
Waar kan ik daarmee vanaf?
Graag antwoord via mail aub.
Bedankt.
Mvg Peter

Gepost door: Peter | 15-06-12

Na overlijden nog ongeveer 1000 autobanden op de boerderij.
Ben de dochter en wil er vanaf. Graag antwoord tot wie ik mij kan wenden via mail.
Dank bij voorbaat.
Met vriendelijke groeten.
M.tieleman van Oyen

Gepost door: myriam tieleman | 05-09-12

Ik heb +/- 350 oude autobanden ligen van een boerenbedrijf
ik wil graag weten wat dit mij gaat kosten O er zijn ook +/- 10 vracht autobanden bij

Gepost door: van der Dussen | 20-03-13

De commentaren zijn gesloten.