20-03-06

Crematorium in Kortrijk tegen 2008

Er is een nieuwe stap genomen in de realisatie van het crematorium waaraan het zuiden van West-Vlaanderen zo een nood heeft. De Intergemeentelijke Vereniging voor Crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen heeft de ontwerpopdracht toegewezen. Het is niet de gedoodverfde Italiaanse urbanist Bernardo Secchi geworden, maar een Portugese confrater.

Dat er een grote behoefte is aan een crematorium in het Kortrijkse blijkt uit de naakte cijfers. Het aantal crematies in het zuiden van West-Vlaanderen ligt beduidend lager dan in het noorden van de provincie waar men in Brugge een inrichting heeft. Daarom werd er op 22 maart 2005 na jarenlang gepalaver een intercommunale nieuwe stijl opgericht: de Intergemeentelijke Vereniging voor Crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen. 21 gemeenten sloten zich aan: het hele arrondissement Kortrijk, de Leiedalgetrouwen dus, de steden Roeselare, Poperinge en Wervik en enkele vooruitziende gemeenten uit de Westhoek en hartje West-Vlaanderen. Samen goed voor 415.000 inwoners. Ieper en Izegem durfden de uitdaging voorlopig niet aan.

De bouw van een crematorium is geen goedkope opdracht, als men ten minste streeft naar een menswaardige instelling en niet naar een simpele lijkverbrandingsoven. Het project wordt op 6,25 miljoen euro geraamd. Daarvoor ligt de nodige grond klaar aansluitend op de nieuwe stedelijke begraafplaats Hoog Kortrijk (zie http://kortrijkonvermoedehoekjes.skynetblogs.be, stukje van zondag 29 januari 2006). Voor de selectie van een ontwerper is geopteerd voor een wedstrijd in twee fazen, en onder begeleiding van de Vlaamse Bouwmeester Marcel Smets. Meer dan honderd architectenbureaus schreven zich in. Daarvan werden er vijf uitgekozen, die een ontwerp mochten uitwerken.

Ook Bernardo Secchi en Paola Vigano, de ontwerpers van de indrukwekkende stedelijke begraafplaats, waagden opnieuw hun kans. Reeds in zijn ontwerp van begraafplaats had de beroemde Italiaanse urbanist een plaats ingetekend vooor een crematorium. Toch kaapte hij deze keer de opdracht niet weg. Naar verluidt, huiverden bepaalde landelijke partnergemeenten voor het wat duurdere prijskaartje van zijn prachtig ontwerp.

Souto de Moura

Winnaar van de architectuurwedstrijd was het bureau van een niet minder beroemde Portugese architect: Eduardo Souto de Moura, Porto. De man ontwierp onder meer het spraakmakende voetbalstadion van zijn geboortestad Braga en het Portugese paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Lissabon, 1998 (zie foto's, aanklikken om te vergroten). De Portugees heeft zich voor de gelegenheid geassocieerd met het Brugse bureau SumProject nv, de nieuwe naam van de combinatie Groep Planning en Mens en Ruimte.

Het winnende ontwerp combineert op een discrete en stijlvolle wijze een sober gebouw met de benodigde technische en ceremoniële functies. Secchi zag zijn crematorium in de schaduw van het Sportcentrum Langemunte in het dal van de helling waarop het landschappelijke kerkhof is gelegen. Souto de Moura heeft daarentegen gekozen voor een minder opvallende ligging. Hij graaft zijn crematorium half in op de kam van de Ambassadeur Baertlaan, naast het bestaande, al ingegraven ceremoniegebouwtje dat Secchi indertijd ontwierp. Het gebouw zal het schitterende uitzicht over de vallei van de Keibeek niet verstoren.

Het Zuid-West-Vlaamse crematorium zal wellicht in de loop van 2008 in gebruik genomen worden.

Over SumProject zie ook: http://www.sum.be/layout/images/SUMportfolioNL.pdf

Commentaren

Dit is naar mijn mening een schande. Dat er een strooiweide en strooivijver komt, tot daaraan toe. Maar een CO2, Dioxine en zelfs kwik uitstotende verbrandingsoven vlak naast honderden woningen... Dit getuigt van heel weinig respect voor de mens die achter de burger schuilt. Ik heb een dochter van drie jaar, die dagelijks zal getracteerd worden op vergiftigde lucht! Deze oven hoort op deze plaats niet thuis! De intercommunale maakt een fundamentale fout met de inplanting van deze oven vlak naast woonwijken. Ik hoop dat ze beseffen, dat die oven wegens het vergiftigen van de inwonerers van Kortrijk zo snel mogelijk gesloten moet worden. Wij zullen als belastingbetalende inwoner, ingesloten zitten tussen een gifspuwende schoorsteen en een nieuw industrieterrein, het Delta Park genaamd. Ik hoop van ganser harte dat het Kortrijk er niet in slaagt om de verbrandingsoven daar te bouwen en dit denker er vele duizenden Kortrijkzanen met mij. Als politieker zou u ondertussen de boodschap moeten begrepen hebben. De verbrandingsoven moet veraf van de bewoning gebouwd worden. En dit voor de gezondheid van alle bewoners!

Gepost door: J GELDOF | 03-01-07

uitstoot Ik begrijp uw ongerustheid: geen vuur zonder rook.

Maar in dit geval wordt het een crematorium van de allernieuwste generatie, met filters die quasi niets meer doorlaten, nog minder dan de huisvuilverbrandingsoven van IMOG in Harelbeke waar men nu al ruim onder de strenge Vlaamse normen zit. Een camion (1) op diesel die de Amb. Baertlaan oprijdt, is veel vervuilender dan de uitstoot van het geplande crematorium in volle werking.

Overigens is de vraag naar crematie bij de bevolking van onze stad en streek zeer hoog en is het al lang de bedoeling de stedelijke begraafplaats uit te rusten met een dergelijke installatie. Het is een garantie voor de milieuaspecten dat de instelling uitsluitend in handen is van de overheid.

Het Deltapark komt niet naast uw woonwijk, maar aan de overkant van de Oudenaardsesteenweg. Het wordt een park voor hightechbedrijven en aangezien het allemaal nieuwe vestigingen zijn, zullen ze moeten beantwoorden aan de strengste normen.

Voor de gezondheid van alle bewoners kunnen we beter nieuwe bedrijfsvestigingen hebben dan bestaande die zich bij stukje en beetje aanpassen aan de strengerwordende reglementeringen. De vuilste lucht in onze provincie vind je in het Roeselaarse, niet toevallig een centrum van groentenkweek in serres...

Gepost door: marc | 03-01-07

een reuze oven ! Deze belachelijke hetze tegen de lijkverbrandingsoven is van hetzelfde kaliber als die tegen de vermaledijde tabaksrook en de vogelvrij verklaarde asbak.
Een hype. Er kan gewoon NIETS meer gebouwd worden of daar verschijnen aktiegroepen en onnozele roepers die lawaai maken voor een heel leger maar geen benul hebben waarover het eigenlijk gaat en geen enkel rationeel argument aanvaarden. Ze zijn dom en blind. Hun modieuze aktie berust op pure emotie en de waan van de tijd.
Ze zouden zich beter eens afvragen hoeveel 'milieuhinder' ze in hun allerindividueelste
dagelijks leven veroorzaken.
Zich laten opjutten door pseudo milieukenners, gezondheidsgoeroe's, soyascheutprofessoren en beroepsprotesteerders is ongezond voor de hartslag en de vruchtbaarheid.

Laten we daar maar vlug een reusachtige verbrandingsoven neerpoten en voorts op de onpare dagen de autostrade afsluiten.

Gepost door: walter maes | 03-01-07

J. Geldof Ik durf te wedden dat Dhr of Mevr Geldof met een luxevrachtwagen rijdt(type jeep, liefst van Mercedes of BMW) en er nog een tweede wagen voor de deur staat en dan nog eentje voor de zoon of dochter die net achttien geworden is. Of heb ik het verkeerd voor? Al eens afgevraagd wat die in de lucht spuwen?

Gepost door: Adelbert | 04-01-07

De commentaren zijn gesloten.