16-03-06

Een weekend kunstfietsen in Kortrijk

Komend weekend kun je 12 kunstenaars bezoeken in hun eigen atelier. Het dozijn ateliers is geschikt op een route die goed af te fietsen is. Iedereen is welkom.

Op zaterdag 18 maart en zondag 19 maart 2006 nodigen 1 Harelbeekse en 11 Kortrijkse kunstenaars iedereen uit in hun atelier, van 14 tot 18 uur.

Organisator van het evenement is schilder Lou Quin. De kunstenaar was bijzonder gecharmeerd door 'Buren bij Kunstenaars', een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen (deputé Gunther Pertry, sp.a), waarbij al twee keer een massa West-Vlaamse kunstenaars hun atelier openstelden voor het publiek. Vorig jaar deden niet minder dan 478 kunstenaars mee. In het besef dat zelfs de grootste kunstfreak niet op een enkel weekend alle ateliers kan bezoeken, lanceerde Lou Quin het idee om dat eens een keertje voor Kortrijk apart te doen. Hij contacteerde zijn kennissen in het wereldje.

De Kortrijkse twaalf hebben hun openateliergebeuren de geheimzinnige naam gegeven van "X-ATELIER's". Waarom dat afkappingsteken? De twaalf ateliers vormen een circuit dat op het gemak kan afgefietst worden. Wie de auto neemt, zal voor bepaalde kunstenaars in het stadscentrum ver moeten parkeren, vrees ik. De kunstfietstocht laat je genieten van uiteenlopende kunstvormen zoals tekeningen, schilderijen, beelden, sierraden, foto's, keramiek en ontwerpen.

Het circuit start in de omgeving van het station van Harelbeke bij Christian Van Ham, Gaverstraat 45a. Keer dan terug naar Kortrijk via de Deerlijksestraat en de Venning. Dwars het houten brugje over de Vaart (sas 9 - café De Lille) en je bent in de straat van Sebastiaan, Stasegemsestraat 180, Kortrijk. Als je gezien hebt wat er te zien is, groet je Sebastiaan en rij je de straat door, recht naar het atelier van Lou Quin, Veldstraat 3. Lou Quin is schilder, lid van ART-4-NOW en kreeg zijn opleiding in de Academie van Sint-Niklaas.

Verderop in de straat sla je rechts in en bel je aan bij Turi-de-Salva, Jacob van Arteveldelaan 6. Na die belevenis keer je terug naar de Veldstraat en je rijdt die rechtdoor tot aan de lichten, waar je rechts afslaat naar het atelier van Jean-Marie Mahi, Wandelingstraat 19. Terugkerend en het hoekje omslaand, vind je fotograaf en vampirist Centipede, Pluimstraat 95.

Dan is er een intermezzo op de fiets: je rijdt door de Wandelingstraat naar en onder de spoorweg; je fietst de Graaf Boudewijn IX-laan in; je rijdt voorbij de kazerne van de Rijkswacht de Filips van de Elzaslaan in. De eerste straat links staat het atelier van Thierry Jonnaert, Vierschaerstraat 1, 2 hoog. Ufoloog Jonnaert is schilder en nog zoveel meer; hij volgde monumentale schilderkunst in Sint-Lucas Gent. Tijd om door te trappen: je rijdt helemaal naar een verre stadsverkaveling waar het atelier te vinden is van Chantal Bossuwé, Tarweveld 12.

Daarna zoek je het stadscentrum opnieuw op en in het volle wingewest van Foruminvest, word je gastvrij ontvangen door David Dekeuckelaere, Wijngaardstraat 24. Nadien rijd je zo vlug mogelijk naar de Grote Markt en de Rijselsestraat. Je drinkt er een in het Textielhuis, waarna je met verse moed het atelier bezoekt dat gedeeld wordt door Germana Tack, met haar textielontwerpen, en door Katrien Vandenberghe, die monumentale kunst volgde in de Kortrijkse academie: Hendrik Consciencestraat 28.

De artistieke verrassingsreis eindigt sterk in de karaktervolle woning van Hilde Damman, Minister Vandepeereboomstraat 62. Zij schildert trefzekere taferelen (zie beginfoto, gepikt van haar website), landschappen, portretten en stillevens en is heel bedreven in de techniek van de trompe-l'oeil. Maar ik ken haar vooral uit de politiek. Als Agalev-gemeenteraadslid stond zij voortdurend op de bres voor de fietsers. Intussen is zij getrouwd met Jan Dhaene, gewezen europarlementslid en nu sp.a.

http://www.hilde.saltwater.be/galerij.php

De commentaren zijn gesloten.