15-03-06

Uniek glazen buurthuis Sint-Denijsestraat

In samenspraak met de bevolking richt de stad in de Sint-Denijsestraat een uniek buurtcentrum in. Twee grote serres van een door de stad overrompeld tuinbouwbedrijf, worden opgeknapt en zullen onderdak bieden aan een kaartershuisje, garages en tuinbergingen voor buurtbewoners. De gronden van tuinbouwbedrijf Vandendriessche, die de binnenkant van het bouwblok tussen de Sint-Denijsestraat en het Volksplein vullen, worden buurtpark. Het Stedenfonds werkt!

Hier en daar kun je in volle stedelijke agglomeratie soms nog zien hoe overrompelend de stad zich heeft uitgebreid. Ook in Kortrijk vind je nog gewezen boerderijgebouwen in het stadsweefsel. In de dicht bewoonde Sint-Denijsestraat was dat tot voor kort zelfs nog een bedrijf in werking: de plantenkweker Vandendriessche. Toen het bedrijf in 2004 de deuren sloot, kocht de stad de gronden aan in het kader van het Stedenfondsproject Sint-Denijsestraat.

In juli 2003 sloot Kortrijk een beleidsovereenkomst met de Vlaamse Gemeenschap voor het Stedenfonds. Kortrijk kan daaruit geld bekomen om de leefbaarheid van buurten te verbeteren. Bij wijze van (duur) experiment is besloten om de omgeving van de Sint-Denijsestraat op te tillen tot het gemiddelde niveau van de stad. De buurt werd grondig ondervraagd en daaruit bleek dat er een hoge nood was aan garages en tuinbergingen. Ook moest een alternatief worden gezocht voor het verdwijnen van een kaarterslokaal bij de heraanleg van het nabijgelegen Volksplein.

De gronden Vandendriessche bieden mogelijkheden om in dat alles te voorzien. "En waarom zouden wij de grote serres, die nog in goede staat verkeren, niet behouden en inschakelen?" was een ingeving op een van de werkvergaderingen. Het idee werd op enthousiasme onthaald.

Het binnengebied wordt ingericht als buurtpark. De serres zijn een gekend onderdeel van dat bouwblok. Enig ander bouwwerk zou afbreuk doen aan de kwaliteiten van het park, meent de directie Facility van stad Kortrijk. De serres zijn trouwens groot genoeg om zowel tegemoet te komen aan de vraag naar autostalplaatsen en tuinbergingen als aan een nieuwe stek voor de kaarters.

De serres verkeren wel in een goede staat, maar het glas dat erop ligt is niet veilig genoeg voor publiek gebruik. Daarom komt er in de luchtramen bij de nokken opaal gehard glas. De vaste beglazing en de dakstructuur worden vervangen door geprofileerde metalen platen die op de gordingen van de serre worden bevestigd. De beglazing in de kopgevel wordt vervangen door dubbelwandige polycarbonaatplaten (het materiaal van caravan-raampjes). Een nieuwe sectionaalpoort biedt toegang tot de parkeergarage.

In de serre komt een 'box in the box', een doosachtige constructie waarin komen: 8 bergingen (2,6 x 1,95 m), een kaarterslokaal (6,7 x 6 m), een kitchenette, een berging (2,1 x 1,85 m), een toilet voor rolstoelgebruikers, twee damestoiletten en een herentoilet, en een technische ruimte. Het wordt een 'box' bekleed met houten latten in ongeschaafd en donkerbruin gebeitst dennenhout. Ook binnenin de serre laat die 'box' de structuur van de serre onaangeroerd en je zult dus nog kunnen zien dat die 'box' in een glazen kas staat.

Het kaarterslokaal wordt gericht op het park met schuiframen over de volle breedte. Die ramen geven toegang tot het terras in het park. Een binnenraam biedt contact met de parkeerruimte. Over de volledige oppervlakte van de serre wordt een gepolierde betonplaat gegoten, stevig genoeg ook voor de 16 parkerende wagens. Alle sanitaire voorzieningen worden bediend met regenwater.

De renovatie wordt opgesplitst in drie loten (ruwbouw en voltooiing, elektriciteit, sanitair en centrale verwarming). De kosten worden geraamd op 249.724,06 euro (BTW inbegrepen).

Zie voor de beleidsovereenkomst met het Stedenfonds: http://www.thuisindestad.be/html/steden/downloads/beleidsovereenkomst_kortrijk2.pdf

Commentaren

garage's Ik heb een vraagje over die garage's , zou er nog plaats zijn . Ik woon er juist tegenover in de st.denijsestraat .
Of wat moet ik doen om op de wachtlijst te staan.
gr. Geert.

Gepost door: De Vos Geert | 23-11-09

De commentaren zijn gesloten.