11-03-06

Vzw Mobiel in de prijzen: iedereen wint!

Gisteren is het Kortrijkse fietsbedrijf vzw Mobiel bekroond tot 'Ambassadeur in de Sociale Economie 2006' door staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie Els Van Weert, Spirit. Het sociale-economiebedrijf neemt de gelegenheid te baat om zijn brede werking nog uit te breiden: aan de achterkant van het station is een fietsservicestation geopend met inbegrip van een bewaakte fietsstalling.

Met de titel Ambassadeur in de Sociale Economie wil Els Van Weert jaarlijks 5 bedrijven uit de sociale economie bekronen voor hun vindingrijkheid, creativiteit, doorzettingsvermogen en maatschappelijk verantwoord ondernemersschap. "Iedere ambasadeur illustreert dagelijks hoe een onderneming naast financiële winst ook maatschappelijke en ecologische meerwaarden realiseert. Mobiel werd verkozen voor de manier waarop het bedrijf een bijdrage levert aan het behoud van het leefmilieu (promotie fietsgebruik) en aan de werkgelegenheid.

Volgens de staatssecretaris maakt in de sociale economie niet alleen het bedrijf in kwestie winst , maar wint iedereen erbij. "Bij de Sociale Economie staat niet de financiële winst centraal, maar wel de mens en de maatschappelijke winst. Wie werk nodig heeft, zal werk kunnen krijgen, wie wil ondernemen, zal kunnen ondernemen, werken zal niet meer tegenstrijdig zijn met sociale contacten en industrie en milieu vinden een evenwicht, zodat we in een leefbare wereld gelukkig kunnen zijn..." aldus een bevlogen Els Van Weert. Op de duur zou je nog vergeten dat de zogenaamde 'sociale economie' indertijd is uitgevonden om moeilijk plaatsbare werklozen en herintreders een gesubsidieerd opstapje voor de arbeidsmarkt te geven. Overigens vind ik het zoveel te beter als die sociale initiatieven uitgroeien tot levenskrachtige bedrijven die voorzien in behoeften die door de 'kapitalistische' ondernemingen verwaarloosd worden.

Dat ambassadeurschap is niet de eerste onderscheiding voor Mobiel. Vorige maand sleepte het fietsbedrijf de tweede plaats in de wacht van de PlusPrijs van Plus Uitzendkrachten. Mobiel stond daarbij in concurrentie met zowel werkgevers uit de non-profit- als de profitsector. Onder meer de Koning Boudewijnstichting maakt deel uit van de jury. Mobiel werd in de eerste plaats bekroond voor zijn "duidelijke filosofie van arbeid boven kapitaal" (!). Voorts stond men in bewondering voor de mooie combinatie van opleiding en tewerkstelling, voor de kwaliteit van de sociale werkplaats, voor het onophoudelijk zoeken naar mogelijkheden voor de firma in de toeristische sector, voor de creativiteit van de projecten, en voor de duurzame, milieuvriendelijke aanpak.

Mobiel heeft dag in dag uit zowat 700 van zijn 850 huurfietsen op straat. Een met 7 fietsmecaniciens houdt het materiaal in goede staat.
Per jaar gaan meer dan 500 tweedehandsfietsen over de toonbank. En voorts doet Mobiel op alle mogelijke manieren aan fietspromotie.
Je vindt Mobiel op 4 verschillende locaties:
- Bureel en atelier: Bloemistenstraat 2b - 8500 Kortrijk (056/24.99.10)
- City-Mobiel: Veemarkt 56/58 - 8500 Kortrijk (056/22.11.26)
- Uitleendienst Het Pompstation - Bossuit (056/45.72.82)
- Uitleendienst De Sepappe - Harelbeke (056/73.34.51)

Nu heeft het fietsbedrijf in zijn vestiging achteraan het station van Kortrijk ook een bewaakte fietsenstalling geopend, met Europese subsidie.

Mobiel leert je ook je fiets herstellen, maar de komende cursus is volzet. Wie niet kan fietsen, krijgt van Mobiel een handje toegestoken. Vaak zijn het vluchtelingen uit zuiderse landen, maar je zou ervan opkijken hoeveel allochtonen fietservaring missen.

Toenemende aandacht gaat bij Mobiel naar het fietstoerisme. Allerhande fietstochten worden aangeboden: avondtochten, gezinstochten, 'probeertochten' (met eigenaardige rijwielen zoals tandems, steps, ligfietsen...), en streektochten voor geoefende coureurs. De recreatieve Paris-Roubaix op 9 april, met start aan het station van Doornik zegt me wel iets. Voor meerwaardezoekers zijn er arrangementen. Dat gaat van gastronomische fietstochten, smekkeltochten met bezoeken aan lekkere bedrijven, tot 'tsjolen door de vlasvallei' en 'Kortrijk binnenste buiten', een stadsbezoek met gids.

Afgevaardigd bestuurder Gunter De Baerdemaeker en coördinator Tina Segers, geven je graag meer uitleg: 056/24 99 10.

Zie ook: http://www.mobiel.be

en: http://www.iedereenwinst.be/index.htm

 

De commentaren zijn gesloten.