08-03-06

Kortrijkse jeugdlokalen warm toegedekt

Het is niet aan de aandacht van het stadsbestuur ontsnapt dat de grote Vlaamse jeugdbewegingen 'duurzame ontwikkeling' als jaarthema hebben gekozen. Om ook de Kortrijkse jeugdbewegingen warm te maken voor het thema, lanceerde het stadsbestuur een wedstrijd voor de milieuvriendelijkste en duurzaamste jeugdlokalen in Kortrijk. Ondanks aansporingen door de Jeugdraad hebben er niet zoveel groepen effectief deelgenomen aan de wedstrijd. Maar intussen hebben ze toch allemaal kennis gemaakt met het thema. Misschien komt er meer respons op de komende initiatieven. Volgend weekend gaat de Vlaamse jeugd wijden aan duurzaam en vreemd spelen...

Tien Vlaamse jeugdbewegingen, goed voor 250.000 kinderen en jongeren, focussen een jaar lang hun aandacht op duurzame ontwikkeling onder het thema 'VerdraaiDe Wereld'. Het gaat om Chirojeugd, FOS Open Scouting, Interdiocesane Jeugddienst, Jeugdbond voor Natuur en Milieu, Jeugd en Gezondheid, Jeugd Rode Kruis, KAJ, KLJ, KSJ-KSA-VKSJ, en VVKSM. De Noord-Zuidverenigingen en de milieubeweging zijn voor de hand liggende partners in dat themajaar. Op 11 en 12 maart is er een lokaal actieweekend: de Vlaamse jeugd gaat volgend weekend duurzaam en vreemd spelen.

Ook bij stad Kortrijk staat duurzaamheid hoog in het vaandel geschreven. De stad ondertekende als een van de eerste gemeenten het moeilijke niveau 2 van de Samenwerkingsovereenkomst 'Milieu als opstap naar een duurzame ontwikkeling' van het Vlaamse Gewest. In het Jeugdwerkbeleidsplan 2005-2007 neemt de stad zich voor de verbetering van jeugdklokalen te stimuleren. En ook de schepen van ontwikkelingssamenwerking wil in zijn beleidsplan de bevolking aanzetten tot duurzame ontwikkeling.

Het lag dus voor de hand dat de stad de plaatselijke jeugdbewegingen zou steunen in het actiejaar. Een heel programma werd uitgewerkt onder de ludieke naam '30% WOL'. De wedstrijd 'Jeugdlokalen onder de (rots)wol' is een van de middelen om de jeugdbewegingen te steunen die gaan voor duurzaamheid in hun werking. De jeugdbewegingen mochten een dossier indienen met voorstellen om hun lokaal duurzamer te maken. De prijs is een geldelijke steun om die voorstellen in het echt uit te voeren. Van de Koning Boudewijnstichting kon voor die wedstrijd een toelage van 4.000 euro bekomen worden.

Uiteindelijk dienden vijf jeugdgroepen een dossier in. Dat is wel wat magertjes. Misschien ligt het wel aan de manier waarop de stad met de dienst Jeugdinfra de jeugd aan de nodige lokalen helpt . Ze worden ertoe aangezet om de investeringen aan hun lokalen zo laag mogelijk te houden. Anderzijds betaalt Jeugdinfra nagenoeg blindelings de energiefacturen. De groepen ondervinden dus niet zelf de noodzaak om zorgvuldiger omspringen met energieverbruik. Het subsidiesysteem zou zodanig moeten gewijzigd worden dat de jeugdbewegingen en -huizen meer zelf verantwoordelijk worden voor hun lokaal.

Ook blijken de ingediende dossiers niet alle even interessant en doordacht. De jeugdbewegingen konden nochtans op kosten van de stad een beroep doen op deskundige hulp van vzw Dialoog, een organisatie die promotie voert voor duurzaam bouwen. Slechts 1 deelnemer aan de wedstrijd maakte daar gebruik van.

Hoe dan ook: de winnaars zijn gekend. De hoofdprijs, 4.000 euro, wordt gedeeld door twee laureaten: Chiro Tandem Rollegem en de onafhankelijke vereniging voor jongvolwassenen Jona. Hun voorstellen waren de beste. Beide verenigingen delen ook de prijs voor 'de meest participatieve inzending', nog eens elk 500 euro. Dat gaat over de manier waarop zij ervoor zorgen dat hun leden meewerken aan de duurzame aanpak. Jona heeft in zijn lokaal alle lampen vervangen door spaarlampen en heeft een tijdschakelaar geplaatst op de verlichting. Zij kochten eveneens een zeer zuinige frigo en een gaskachel met hoog rendement.

Bekroond werden voorts Jeugdclub 't Peceetje voor het grootste resultaat met het minste inspanning, en Chiro Sint-Elizabeth Knipoog voor het creatiefste voorstel. Zij kregen elk 1.000 euro.

Nu de wedstrijd zijn beloop heeft gekend, is het nog niet afgelopen met de duurzaamheidscampagne bij de jeugd. In september legt het stadsbestuur een duurzaamheidscharter ter ondertekening voor aan alle jeugdverenigingen. De groepen zullen zelf kunnen bepalen hoever ze gaan in hun engagement. Het charter zelf zal voortbouwen op de voorstellen van de verenigingen zelf zoals die zijn tot uiting gekomen in de wedstrijd.

Commentaren

Godelieve Waarom lees ik hier niets over het nieuws van de dag: het kartel tussen CD&V en N-VA in Kortrijk?

Gepost door: Ludwig V. | 08-03-06

Nieuws? Het dubbeloranje kartel is geen nieuws. Het zou nieuws geweest zijn als het niet was doorgegaan. Het is alleen maar jammer dat er aan progressieve kant niet ook een groot kartel komt. Of komt er hier nog ophefmakend nieuws?

Gepost door: Marc | 08-03-06

GEEN OMMEKEER TE KORTRIJK Het kartel is een droevige zaak voor de sossen en voor schepen Decoene.
Wordt hij gedumpt ? Of niet en tegen welke prijs ?
Marc Lemaître ooit schepen ? Het is voorbij.

Ook de liberalen mogen het vergeten op 8 oktober. Byttebier en Van Quickenborne zullen het niet redden. Veel hete tranen op verkiezingsdag te Kortrijk.
Pier-re Lano heeft het al lang begrepen. Hotel Terminus.

Een 'groot progressief' kartel van sossen met de onbenullige groenen en soortgenoten is een doodlopend straatje. Passé.

Kortrijk zit nog voor honderd jaar met de tsjeven opgezadeld.
Voor veel moegetergde Kortrijkzanen staat de verhuiswagen al klaar.

Maar de vraag is of een alternatief bestuur van de niet door politieke maturiteit uitblinkende oppositie Kortrijk weer grandeur kan bezorgen ?
Maar wie wordt burgemeester in 2007 nadat De Clerck het Kortrijks schip verlaten heeft ?


Gepost door: walter maes | 09-03-06

De commentaren zijn gesloten.