07-03-06

Kattenkwekerij krijgt zegen van stadsbestuur

Het stadsbestuur moet zich soms buigen over onverwachte dossiers. Zo besliste het college van burgemeester en schepenen van Kortrijk gunstig advies uit te brengen voor de erkenning van een mini-kattenkwekerij in de Elfde-Julilaan. Zit hier geen verhaaltje in?
 
Meestal heeft het stadsbestuur andere katten te geselen - sorry voor de uitdrukking uit minder verfijnde tijden. En wat katten betreft, scoorde Kortrijk punten bij de publieke opinie voor zijn diervriendelijke sterilisatiecampagnes met betrekking tot het probleem van de zwerfkatten. Maar in het schepencollege van 21 februari jl. ging het over iets anders.
 
Op het adres Elfde-Julilaan 36 kweken Marc en Marijke Rouzeré-Desmet raspoezen, meer bepaald 'Heilige Birmanen', blauwogige katten met een bleke vacht en vaak een chocoladesnoet. De prachtige kittens vinden afzet in heel Europa. Op internationale wedstrijden halen de Kortrijkse kwekers de ene ereprijs na de andere. De kwekerij draagt de naam 'Cattery Gemstones' en levert inderdaad juwelen van poezen af.
 
Het bedrijf is te klein om onderworpen te zijn aan de milieuvergunningsplicht. Toch kunnen de kwekers een erkenning krijgen van de Veterinaire Dienst van het Ministerie van Landbouw, en die erkenning heeft wel een zekere waarde op de Europese markt van luxepoezen. In het erkenningsdossier moet een positief advies zitten van het gemeentebestuur.
 
De stad heeft de aanvraag, die dateert van begin november, grondig onderzocht. Een plaatsbezoek leerde dat Marc en Marijke 5 fokpoezen houden, 1 steriele poes en 1 steriele kater, met een maximum van 15 dieren in kweekperiodes. De exploitant heeft een contract gesloten met een dierenarts die geregeld op bezoek komt voor de controle van het welzijn, de gezondheid, de verzorging en de huisvesting van de kattenpopulatie.
 
Het stadsbestuur adviseert dus positief.
 
Cattery Gemstones heeft momenteel geen kittens ter beschikking. Maar op 5 maart zijn er 2 katertjes en 1 poesje geboren, en welja: met blauwe ogen.
 

Commentaren

birmaanse katten Hallo,
de kat die ik op de foto bekeek is werkelijk heel mooi.
Wij hebben een birmaanse kat, zonder stamboom.
ze is een gesteriliseerde poes van ongeveer 2 jaar oud.
Onze dierenarts, had reeds gesproken van jullie.
Onze kat is soms tamelijk eenzaam.Een tweede kat zou het veel leuker maken.En de de liefde voor de birmanen is bij ons nogal vergroot. Mochten jullie,
ooit een jong vrouwelijk kitten hebben, laat het ons dan
weten. We wonen ook in Kortrijk.

Gepost door: barbara louage | 30-12-07

Project Hallo,
ik ben een studente dierenzorgtechnieken. We hebben voor het vak carnivoren de opdracht gekregen om zelf een kattenkwekerij op te starten. Zouden jullie mij kunnen zeggen hoeveel het ongeveer kost om een kwekerij op te starten en wat de katten jaarlijks moeten krijgen van medische verzorging?
alvast bedanktd

Gepost door: Anke | 18-05-08

Graag hadden we geweten of jullie nu kittens hebben, wij zoeken er eentje tegen de kerst.

vriendelijke groeten
Katri Wildemeersch
0486/ 29 17 27

Gepost door: katri wildemeersch | 14-12-10

De commentaren zijn gesloten.