04-03-06

Terra Mobile: Kortrijk en omstreken op de fiets

Het Kortrijkse leent zich uitstekend tot verkenningen op de fiets. Terra Mobile gidst ons langs de interessantste paden. De Kortrijkse organisatie biedt een kalender van dagtochten, tochten op maat en een educatief programma voor scholen.
 
"Wat de gidsenkring doet te voet, doen wij op de fiets... maar een stuk plezanter en kritischer en vooral gericht op de actualiteit". Zo omschrijft initiatiefnemer Geert Callens Terra Mobile, een organisatie die hij heeft opgericht samen met Filip Decock en Dirk Verledens (een oude medestander van wijlen het Kam-comité - maar dat is voor ingewijden). Terra Mobile, 'beweeglijke aarde' of zoiets, verkent de Leiestreek per fiets en in groep.
 
Wat mij zeer aanstaat in hun programma, is dat zij de platgereden paden verlaten. Zij beperken zich niet tot de obligate kerken en andere officiële monumenten maar gaan op zoek naar verhelderende achtergronden en komen op die manier voor verrassingen te staan. Neem nu hun streekverkenning 'Toerend tussen Leie en Schelde'. Freewheelend of tegen de wind in trappend geniet je van het landschap, dat is vormgegeven door menselijke ingrepen. Ondertussen krijg je een menu voorgeschoteld van milieu en natuur, ecologie, landbouw, waterbeheer, ruimtelijke ordening, geschiedenis, heemkunde, industriële archeologie en nog zoveel meer.
 
Terra Mobile neemt je mee in groepjes van 20 of twee keer 20 personen. Ze stippelen speciaal rustige wegen uit. De fietstochten zijn meestal in lusvorm en worden met een matige snelheid afgelegd. Er wordt ruimschoots de tijd genomen voor wat uitleg, die niet altijd alleen van de gids moet komen. Nooit ontbreekt een aangename stop in een of andere typische herberg.
 
De volgende afspraak is op 23 april om 14 uur aan de kerk van Spiere, geheimzinnig gelegen op een motte, een klein heuveltje, wat zou kunnen wijzen op een oeroude voorgeschiedenis in de voorchristelijke tijden. Van daaruit rijden ze naar Roubaix langs het Spierekanaal. 'Het kanaal herleeft' heet de tocht.
 
Deelname aan de kalendertochten bedraagt 5 euro per persoon, met een maximum van 15 euro per gezin. Gezien de beperking tot twee groepjes van twintig, is reservatie aangeraden. Heb je geen rijklare fiets, dan kan je er een bestellen bij het fietsenverhuurbedrijf Mobiel vzw, een partner van Terra Mobile. Mobiel brengt de bestelde rijwielen ter plaatse.
 
Je kunt voor jouw organisatie, familie of vriendenkliek ook een speciale tocht bestellen. Standaard kost dat 85 euro voor een ronde van 3 à 4 uur. Wil je daar museumbezoeken, gastronomische verkenningen of andere arrangementen aan koppelen, dan moeten die kosten uiteraard ook betaald worden. Terra Mobile doet voor jou de nodige reservaties voor een fietstocht op maat.
 
Een ander aanbod is het 'intercityprogramma'. Dan wordt een fietstocht gecombineerd met een stadsbezoek en keert men terug met de trein. Voor die stadsverkenningen bezoekt men steden in een straal van 30 km rond Kortrijk. Je staat ervan versteld hoeveel er dat zijn. Denk maar aan Oudenaarde, Ronse, Doornik, Roubaix-Tourcoing, Rijsel, Menen-Wervik-Komen, Ieper, Roeselare, Tielt, Deinze, enzovoort.
 
Er is ook een onderwijsprogramma, zowel educatief als recreatief, vanaf het basisonderwijs.
 
Terra Mobile is geassocieerd met de Dienst Toerisme Kortrijk, vzw Mobiel, Erfgoedcel Kortrijk, de Toeristische Dienst Leiestreek, Gebiedswerking Provincie West-Vlaanderen, de VVV West-Vlaamse Scheldestreek. Een bijzondere partner is het Noord-Franse adav, l'association droit au vélo, een soort fietsersbond op zijn Frans.
 
 

Commentaren

respect voor de gidsenkring de vergelijking met de gidsenkring in het begin van marc's tekst komt misschien een beetje ongelukkig over, alsof wij ons superieur zouden voelen, dit is geenszins het geval, integendeel..., er is zelfs een vorm van samenwerking, moest iemand zich toch geïrriteerd voelen ..., 100 x sorry...

Gepost door: geert callens | 09-03-06

Excuses Ja, als er zich iemand moet excuseren, ben ik het wel, maar 't was niet slecht bedoeld. Op mijn site http://kortrijkonvermoedehoekjes.be heb ik van in het begin een link geplaatst met de Gidsenkring. En ik weet dat de toelatingsproef bij de kring heel serieus is. Dat er een verschil in stijl zou kunnen zijn, is niet noodzakelijk negatief. Overigens is dat verschil in stijl ook te vinden tussen de verschillende gidsen, denk ik.

Gepost door: marc | 09-03-06

De commentaren zijn gesloten.