23-02-06

Zelfverklaarde zakkenroller bouwt slunsebrug over Oude Leie

Er circuleert een intrigerende kettingbrief op het internet, voor een uniek kunstproject op de Oude Leie. Kunstenaar zoekt vodden. Met jouw en mijn oude kleren, en die van mijn schoonmoeder, bouwt de Kosovaar Sislej Xhafa een niet al te getrouwe maar zeer kleurrijke kopie van de Broelbrug. Tegen 2 juni 2006. Liebaert Projects van gynaecoloog Gery Van Tendeloo haalt de gewezen 'zakkenroller' naar Kortrijk.

De stichting voor hedendaagse beeldende kunst Liebaert Projects wil in juni 2006 een uniek kunstproject brengen in Kortrijk. Het wordt een replica van het Broelbrugje, gemaakt door Sislej Xhafa, die zijn kunstwerk - in alle betekenissen een 'kunstwerk' - de naam geeft van 'Livelihood rainbow on Broel'. De nieuwe brug - nog maar eentje, maar een tijdelijk exemplaar - komt op 50 meter van de Broeltorens (niet naar het herenhuis van de burgemeester toe, maar in de richting van de Leiebrug). De brug moet bekleed worden met een mozaïek van kleurrijke afgedragen kleren van Kortrijkzanen. Naar berekening van de kunstenaar zijn er 5.000 stuks nodig.

Kettingmail

De kettingmail heeft als bedoeling voldoende mensen warm te maken om gekleurde - hoe feller hoe liever - kledij af te staan voor het kunstwerk. Speciaal voor dat project worden op de binnenkoer van het stadhuis  containers geplaatst waarin je de bonte vodden (slunsen) kunt stoppen. Je kan je afdragertjes ook kwijt op de parking van de Kringloopwinkel, Magdalenastraat 15a. Grote hoeveelheden komt het team van de Kringloopwinkel zelfs gratis ophalen (tel. 056 23 29 40).

Een derde mogelijkheid is de kleren te bezorgen aan de verzender van de mail. Aangezien het een kettingmail is, zal dat een massa volk in beweging en in contact met elkaar brengen. Ikzelf kreeg de mail van Dirk De Meester, Marksesteenweg 47 in Kortrijk, dirk.de.meester@skynet.be.

Uiteraard vraagt de kettingmail ook om hem door te sturen naar 10 vrienden uit de streek. Al wie meewerkt, is eregenodigde op het volksfeest dat georganiseerd wordt bij de opening van de brug op vrijdag 2 juni 2006 om 18.30 uur op de Broelkaai. Drie weken later wordt het bouwwerk alweer gesloopt en gaan de vodden om hygiënische redenen in de fik.

Sislej Xhafa

De 36-jarige kunstenaar Sislej Xhafa (Pujo, 1970) heeft een even kleurrijke artiestencarrière als zijn gepland kunstwerk op de Oude Leie. Zoals zoveel Albanezen en Kossovaren (Albanezen in een door Servië opgeëiste landstreek) beproefde hij zijn geluk in Italië. Zelf vertelt hij dat hij overleefde als zakkenroller op de Piazza della Signora in Milaan, maar geloof hem niet. Hij studeerde in 1991 en 92 in de prestigieuze Chelsea School of Arts in Londen en in de periode 1993-97 in de Academia van Firenze. In 1994 liep hij stage in het befaamde Minneapolis College of Art and Design in de VS.

Hij houdt ervan mensen in beweging te brengen met zijn kunst. Zo zamelde hij in 2001 in Gent (SMAK) flessen sterke drank in waarmee hij een letterlijk drankstalletje bouwde in de vorm van een cilinder van 3 meter hoog. Na twee dagen had het enthousiaste publiek de drankvoorraad ter plekke gekraakt en schoot van het kunstwerk alleen nog de herinnering over. Het jaar voordien had hij in hetzelfde Gentse museum voor hedendaagse kunst een concert gegeven met het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, waarbij de muzikanten voor de gelegenheid allen een bivakmuts hadden aangetrokken. Ze zagen eruit als een muzikale meute terroristen.

In de Biënnale van Venetië, het tweejaarlijkse internationale kunstconcilie, forceerde hij op zijn eentje een deelname van Albanië. In 1997 liep hij er rond in het plunje van de nationale Albanese voetbalploeg. Hij klampte er de bezoekers aan met de uitnodiging om met hem een partijtje voetbal te spelen. Aan de pers legde hij uit dat hij het wandelend nationale paviljoen van Albanië was, een land dat niet eens een invitatie had gekregen.

Dat werd twee biënnales later goedgemaakt en het was Sislej Xhafa zelf die zijn land mocht vertegenwoordigen. Hij maakte de installatie Ceremonial Crying, een 23 meter hoge pinnenmuts met twee gaten waaruit voortdurend water stroomde. Aan de ene journaliste vertelde hij dat het een masker was van de Ku Klux Klan; de andere kreeg te horen dat het een zotskap was uit een Zuid-Spaanse processie. In elk geval wilde hij afrekenen met de angst van het rijke Westen voor de 'vreemdelingen'. Hetzelfde kunstwerk stond vorig jaar op de kunsttentoonstelling Delicious in Sint-Truiden waar het op het militair domein van Brustem het militaire verleden van de stad in herinnering bracht.

Sislej Xhafa steekt altijd een boodschap achter zijn werk, dus ook bij zijn geplande kunstwerk in Kortrijk. De tweede Broelbrug moet volgens hem het Kunsteneiland Buda verbinden met het alledaagse leven in Kortrijk. Tiens, zou dat misschien nodig zijn?

Commentaren

dag Marc ik had al gelezen over deze brug
voor mij liever een brug ingepakt a la christo
en men wil met dit "project"
cultuur dichter bij de burger brengen...
grt
vhike, en tot maandag met plastron !!

Gepost door: vhike | 25-02-06

De commentaren zijn gesloten.