20-02-06

Bissegem: parking Rietput beter toegankelijk

 

Parking Rietput in het hartje van Bissegem wordt beter toegankelijk voor zowel wagens als fietsers en voetgangers. Twee kansen die zich daartoe voordeden, zijn door het stadsbestuur 'pro-actief' aangegrepen.

De centraal gelegen openbare parking Rietput van de Kortrijkse deelgemeente Bissegem, de meest verstedelijkte gemeente na Kortrijk stad zelf, ligt een beetje verscholen achter de aaneengesloten huizenrijen van de Driekerkenstraat en Bissegemplaats. De inrit is er niet optimaal. Er presenteren zich nu twee kansen waarop de stad gretig inspeelt.

De woning Driekerkenstraat 1, gelegen naast de smalle inrit van parking Rietput, kwam te koop. Het stadsbestuur besliste prompt het pand aan te kopen om de ingang van de parking, op een van de drukste punten van Bissegem, te verbreden.

De woning was eigendom van verschillende mede-eigenaren, maar een ervan tekende een overeenkomst. Later gingen ook de anderen  akkoord. De jongste gemeenteraad keurde de aankoop definitief goed.

Wat verder in de Driekerkenstraat, nummer 23, staat een gewezen winkel van elektrische apparaten leeg (met nog een uitgangbord van de legendarische radiofabrikant RAF). Achteraan paalt het brede pand aan parking Rietput. Bouwpromotor Groep Huyzentruyt liet er zijn oog op vallen voor de bouw van 8 appartementen, handelsruimte en garages. "OK" zegt de stad, maar dan moet de gevel worden doorbroken voor een gang tussen parking Rietput en de straat. Aan de overkant van de straat is immers een school en die doorsteek maakt een veilige doortocht van en naar de school mogelijk.

De bouwvergunning vergt een afwijking van het aldaar geldende Bijzonder Plan van Aanleg (BPA). Het is een kwestie van geven en nemen. De publieke doorgang op vraag van de stad vergt een strook van 3 meter op de begane grond (aan de rechterkant van het pand). Ter compensatie mag Huyzentruyt gelijkvloers tot 18 meter diep bouwen i.p.v. de 15 meter die het BPA normaliter toestaat. Het BPA legt ook een hoofdbouwdiepte op van maximaal 12 meter, maar de promotor mag op de verdiepingen, voor de helft van het gebouw, tot 16 meter diep gaan. Zelfs met die afwijkingen blijft de projectontwikkelaar evenwel binnen de maximale terreinbezetting van 50%.

De afwijking van het BPA moet nu nog goedgekeurd worden door de Provinciale Directie ROHM in Brugge. Uit het openbaar onderzoek bleek niet dat er iemand van de omwonenden een bezwaar had. Het stadsbestuur geeft alvast positief advies.

Commentaren

Bissegem, dorp aan de Leie Toch even meegeven dat het een werk van lange adem wordt! Er wordt voor beide projecten nog steeds gewacht op goedkeuring van Brugge die niet akkoord gaat... De stad Kortrijk gaat alvast in beroep!
Wordt heel zeker vervolgd (maar wanneer?)

Gepost door: Rudy Dewilde | 30-08-06

De commentaren zijn gesloten.