13-02-06

Het openluchtzwembad Abdijkaai blijft vandezomer langer open

Het stadsbestuur heeft de wijze beslissing genomen om het stedelijk openluchtzwembad in de Abdijkaai vandezomer open te houden tot 17 september. In naam van de fervente baantjestrekkers een welgemeend hoera. Met verscheidenen stonden wij vorige zomer op 1 september, een warme dag, voor een gesloten deur.

Nog twee en een halve maand en we kunnen weer in de open lucht gaan zwemmen. Kortrijk heeft een uniek openluchtzwembad op de noordelijke oever van de Vaart. Het is een complex in art-decostijl - waarvoor schepen Stefaan Bral de bescherming als monument zou willen aanvragen - met ligweide en zonterrassen. De wat onderschatte locatie kan de plage van Kortrijk worden genoemd.

Ieder jaar weer was er gezucht en geweeklaag op het moment dat het zwembad op 1 september, volop in de zomer dus, de deuren sloot. Eindelijk worden onze beden verhoord op het stadhuis. In 2006 gaat het zwembad maar dicht op 17 september. Zoals het al lang de traditie is, gaat het open op 1 mei. Als socialist heb ik die dag wel wat anders te doen, maar 's anderendaags lig ik er gegarandeerd in het water.

Een argument dat tegenstanders van de verlengde openstelling van het zwembad steevast gebruiken, is dat er na de Kortrijkse vakantie (15 oogst) nauwelijks nog zwemmers opdagen. Vorig jaar bleken precies de drie laatste dagen van augustus de drukste dagen van gans het seizoen! Het klopt dat het weer een beetje moet meevallen, maar in september is dat meestal geen probleem - zelfs als het regent, is het nog warm genoeg.

De meerkost wordt geraamd op 1.360 euro voor de verwarming van het water en 7.500 euro voor het personeel. Om die kost te beperken, is het zwembad slechts open van 10 tot 14 uur. Dat men op die manier de mensen die overdag moeten werken uitsluit, vind ik niet zo goed. Ook mag alleen het middenbad (het fonteinbad, verwarmd tot 23°) gebruikt worden, zodat men de verwarmingskosten van het diepe bad (met de duiktoren) kan uitsparen. 

In tegenstelling met vorig jaar mag het diepe bad (met de duiktoren) in het begin van het zwemseizoen nu wel bezwemd worden: tot 30 juni van 10 tot 14 uur. Men zal het water ervan opwarmen tot 18° (kost 1.840 euro). Bij die beslissing speelde de overweging dat het reddersteam zijn aandacht niet bij het middenbad kon houden door de onophoudelijke vragen van zwemmers om het diepe bad te mogen gebruiken.

Tegenstanders van die beslissing voeren aan dat er geen garantie bestaat dat de 7.000 extra bezoekers opdagen die nodig zijn om de meerkost te dekken. Daartegenover stond de bedenking dat in een centrumstad niet altijd alle kosten recupereerbaar moeten zijn bij uitgaven die nuttig zijn voor het stadsleven.

In elk geval is van zaterdag 1 juli tot en met zondag 3 september 2006 de volledige infrastructuur van het openluchtzwembad toegankelijk: het fonteinbad (23°) met glijbaan, peuterbad, omkleedcabines en ligweide, en het diepe bad (18°) met duiktoren, van 10 tot 19.15 uur (tot 18.15 uur op zon- en feestdagen). Ik heb wel wat nostalgie naar de warme zomer van 2004, toen er geëxperimenteerd werd met nocturnes tot 21 uur. Wie weet, als de zon wat meewil...

Commentaren

avondzwemmen
Eindelijk langer open.

Waarom niet tot 1 oktober ?

En waarom 's avonds geen langer openingsuren in juli en augustus ?

Avondzwemmen: waarom niet ?

Elders doet men dat.
Gepost door: walter maes | 13-02-06

De commentaren zijn gesloten.