11-02-06

Grafelijk terras voor Petit Paris

Brasserie Petit Paris moet haar vertrouwde stek in de Wijngaardstraat 57 verlaten voor het megawinkelcomplex Sint-Janspoort (Foruminvest). De zaak verkast naar café Sint-Medard, Begijnhofstraat 1De uitbaters krijgen van het stadsbestuur de toestemming om een terras op te stellen naast de Gravenkapel. Gezellig!

 
Ooit was 'In het Groot Parijs' een café naast de urinoir van de Sint-Elooiskerk in Overleie. Maar voor de huidige generaties hardwerkende Kortrijkzanen is Petit Paris synoniem voor het café-brasserie in de Wijngaardstraat naast de overbouwde ingangspoort van het steegje Koeiekop. Tot in de jaren zestig heette het café In 't Horlogeke.
 
De zaak is bekend voor zijn verrukkelijke spagetti op elk uur van de dag, en ook de slaatjes zijn niet te versmaden. Als het weer het een beetje toelaat, zit het terras van Petit Paris meestal vol. Je hebt er strategisch uitzicht over al wie het winkelwandelcentrum van Kortrijk binnenstapt. De ondergrondse Veemarktparking, de zuiders gekleurde Zwevegemsestraat en de Gilde liggen er eveneens in het blikveld. Er passeert altijd wel iemand om te becommentariëren.
 
Petit Paris ligt evenwel in het bouwblok van de gewezen middelbare school van Bijstand, dat op zijn geheel plaats moet ruimen voor de nieuwste hoop van Kortrijk: het megawinkelcomplex Sint-Janspoort van de Nederlandse ontwikkelaar Forum Invest en het Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf Kortrijk, SOK. Het blijkt nu dat Petit Paris verkast naar het aloude café Sint-Medard in de schaduw van de OLVrouwekerk in de Begijnhofstraat. Saint-Médard haalde een groot stuk van zijn omzet van de begrafenisgangers die na de offerande nog rap een pint kwamen drinken om te bekomen van de emotie.
 
Een Petit Paris zon der terras is niet mogelijk. De zaak kreeg de principiële toestemming van het stadsbestuur (college van burgemeester en schepenen van 31 januari 2006) om een terras uit te zetten op het graspleintje naast de Gravenkapel (OLV-kerk). Hoe het er concreet zal uitzien, valt nog af te wachten. De plannen en het gekozen meubilair moeten een aparte goedkeuring krijgen. Op het pleintje staat nu al het beeldenpaar De Jeugd van Stefaan & Livia Depuydt-Canestrano. Het kijkt uit op de opgegraven muur van een al lang verdwenen grafelijke dwangburcht.
 
De toeristische ontwikkeling van historisch Kortrijk is op gang aan het komen en zal in een versnelling geraken met de opening van het bezoekerscentrum bij de Groeningeabdij. Het nieuwe terras van Petit Paris zal daar uitstekend in passen.
 

In elk geval is het ter beschikking stellen van stedelijke pleintjes en gazons voor caféterrasjes een evolutie die ik toejuich. Eerder heeft het heel wat voeten aan de aarde gehad om bijvoorbeeld voor Estaminet Den Boulevard van José & Tinne een toestemming te verkrijgen om enkele stoeltjes en tafeltjes te plaatsen op het gazon van de Groeningelaan. Nu dat terras er toch is gekomen, is dat gazon van een gure plek een gezellige ontmoetingsplaats geworden in de zomer.
 
Nu nog ergens een terras met uitzicht op de plezierbootjes op de Leie...

Commentaren

CAFE ST.-MEDARD Het adres van café St.Medard is Deken Zegerplein 1 en niet Begijnhofstreaat 1

Gepost door: Luc DEBELS | 21-02-06

Leve de terrasjes ! Tof dat er nog een groen terras bijkomt in kortrijk!
Groetjes van een collega's
tine en josé van den boulevard in de groeningelaan

Gepost door: tine | 14-04-06

Terrassen Op algemene aanvraag: morgen een stuk over Kortrijk terrassenstad!

Gepost door: Marc | 14-04-06

De commentaren zijn gesloten.