06-02-06

De Kortrijkse stadswaag wordt niet verkocht

Oef! Het stadsbestuur heeft op 24 januari beslist niet door te gaan met de verkoop van de stadswaag op het Sint-Michielsplein. Dat merkwaardige gebouw (foto Toeristische Dienst Kortrijk) komt leeg te staan na het vertrek van de toeristische dienst. Het zal nu worden verhuurd.

 
In 2002 had het college van burgemeester en schepenen beslist een dossier te laten voorbereiden voor de verkoop van het gebouw Rijselsestraat 22/Sint-Michielsplein 5, de voormalige stadswaag. Thans is daar de toeristische dienst van de stad ondergebracht. Maar binnenkort vertrekt de dienst naar het Streekbezoekerscentrum bij de Groeningeabdij.
 
Het gebouw is een stijlzuiver pand in Vlaamse neo-renaissance (architect Jules Carette?). Het werd gebouwd in 1904 na afbraak van een classicistische stadseigendom waarin vanaf 1867 de stedelijke Nijverheidsschool en de tekenacademie waren ondergebracht. In de stadswaag werden gewichten geijkt. Dat was een niet onbelangrijke dienstverlening in een stad waar bijvoorbeeld de edelsmeedkunst een grote bloei kende.
 
Het elegante gebouw met trapgevel en achthoekige hoektoren is een van de beeldbepalende panden van het Sint-Michielsplein. Het zou jammer zijn dat er onoordeelkundige ingrepen aan zouden gebeuren. Daarom is het m.i. veiliger dat de stad het pand in eigendom houdt. Het schepencollege wil het nu verhuren in de staat waarin het zich bevindt.

 

Dienst Toerisme Kortrijk: http://www.kortrijk.be/toerisme

De commentaren zijn gesloten.