03-02-06

Gaselwest laat iedereen de sterren zien

 Op zaterdag 4 maart 2006 is er voor de elfde keer de Nacht van de Duisternis. Al enkele jaren doet Stad Kortrijk mee aan de actie. De gemeenten die willen meedoen, krijgen van de intercommunale Gaselwest een merkwaardig voorstel.
 

Verschillende organisaties vinden dat ons land teveel verlicht wordt. Dat kost veel energie, het is niet gezond en je kunt de sterren niet meer bewonderen. Een nacht per jaar wil men al dat lichtgeweld even doven, zodat iedereen de voordelen van een donkere nacht kan ondervinden.

 

Merkwaardig voorstel

 

Voor de openbare verlichting is Kortrijk aangesloten bij de intercommunale Gaselwest, vroeger elektriciteitsmaatschappij en na de liberalisering 'distributienetbeheerder' (of baas van de leidingen waarvan de commerciële stroomleveranciers gebruik kunnen maken).

 

Gaselwest doet zijn aangesloten gemeenten een merkwaardig voorstel. Waar er vroeger wel eens wat lacherig werd gedaan over de Nacht van de Duisternis, stimuleert Gaselwest de gemeenten nu om meteen het ganse weekend, van vrijdagavond tot maandagmorgen, de lichten te doven. Dan kan het doven volledig gratis. Gemeenten die maar een enkele nacht of een deel van de Nacht van 4 maart willen doven, betalen een forfaitaire prijs van 300 euro per stuurpunt.

 

Dag-en-nachtgevoel

 

De Nacht van de Duisternis is een sensibiliseringsactie van de Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met de Vereniging voor Sterrenkunde en de vzw Preventie Lichthinder. Vorig jaar namen 140 gemeentebesturen deel aan de Nacht. De meeste steden en gemeenten doofden alleen de sfeerverlichting en de 'accentbelichting' van monumenten. Maar sommige, zoals stad Kortrijk, doofden ook enkele uren de openbare verlichting.

 

De initiatiefnemers verzetten zich tegen overmatige openbare verlichting. Te veel licht 's nachts is schadelijk voor de natuur; bij vogels geraakt het dag-en-nachtgevoel in de war; bomen onder straatlampen vergeten tijdig hun bladeren af te gooien in de herfst; mensen krijgen slaapproblemen. Het overtollige licht verhindert een klare kijk op het uitspansel 's nachts: het zwakke licht van de sterren kan niet op tegen het schijnsel van de moderne beschaving. Als er gedacht moet worden aan zuinig omspringen met onze energiereserves, kan hier flink besnoeid worden. En wie betaalt al die kunstmatige klaarte? De factuur voor de gemeenten en dus voor de gemeentelijke belastingbetalers (zie stukje van 18 november 2005) is zwaar geworden.

 

Anderzijds moet je toch ook de voordelen zien van een goed uitgekiende openbare verlichting. Precies geplaatste verlichting kan 's nachts niet alleen het gevoelen van veiligheid verhogen maar ook de veiligheid zelf. Veel van die extra verlichting is er gekomen na criminele feiten en op vraag van de omwonenden. Ook ben ik niet principieel tegen klemtoonverlichting op monumenten. Dat brengt sfeer in de stad en niet voor niets had Parijs zoveel aantrekking als 'ville lumière'.

 

Maar de vragen zijn: of men niet overdrijft, of die verlichting heel de nacht overal moet blijven branden en of er niet veel licht terechtkomt op de verkeerde plaatsen. Daarom ben ik voorstander van de Nacht van de Duisternis.

 

Activiteiten

 

Het doven van de straatlampen gebeurt niet meer als in de tijd van de gaslampen door een mannetje dat van lantaarn naar lantaarn ging. Aansteken en uitdoen is geprogrammeerd. Daarbij is het niet zo eenvoudig om van die programmatie voor een keer af te stappen. Gaselwest moet daarvoor personeel optrommelen en dan nog in het weekend. Vandaar het voorstel van de intercommunale om de verlichtingsprogrammatie al op vrijdag aan te passen en pas 's maandags weer op normaal te zetten. De vorige edities van de Nacht van de Duisternis waren heel korte nachtjes tussen 19 en 23 uur. Wordt het deze keer een Weekend van de Duisternis?

 

In andere gemeenten gaat de Nacht van de Duisternis gepaard met allerhande aangepaste activiteiten. Zo staan hier en daar sterrenkijkers opgesteld of nemen natuurverenigingen je mee om natuurgeluiden te gaan beluisteren in het schemerduister. In Kortrijk is bij mijn weten nog niets gepland. Het kan nog.

 

Zie ook: http://www.bblv.be/nacht

De commentaren zijn gesloten.