31-01-06

Velo gepakt? Fiets een maand gratis

De politie zet  een groot offensief in tegen de fietsdiefstallen in Kortrijk. Een sensibilisatiecampagne moet de fietsers ertoe aanzetten hun fietsen te merken. Achtergelaten fietsen aan het station worden weggehaald. En in samenwerking met vzw Mobiel (foto), krijgen slachtoffers van een fietsdiefstal een maand lang een gratis fiets in bruikleen.
 
Heb je dit ook al meegemaakt? Je komt uit het station en in de fietsstalling vind je alleen nog jouw kapotgemaakt fietsslot weer, of zelfs dat niet. Het blijft een ergerlijke ervaring, maar na de zoveelste keer doe je de moeite niet meer om aangifte te doen bij de politie. Misschien maak je beter toch eventjes tijd vrij om naar de politie te stappen (of te surfen). In elk geval wil de politie van de Politiezone Vlas ons daartoe aanzetten.
 
Vorig jaar liepen 1.060 registraties van fietsdiefstallen binnen bij de politie, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier. Het aantal diefstallen is waarschijnlijk daarvan een veelvoud. Om de plaag efficiënt te kunnen bestrijden, is een beter zicht op de diefstallen noodzakelijk.
 
Daarom heeft de politie gisteren zowat 3.500 hangers bevestigd aan gestalde fietsen aan het station en elders in de stad. De hemelsblauwe hangers zelf hebben een sensibiliserende boodschap. Zij roepen op om de fiets te laten merken. Dat kan gratis bij de Politiezone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede). Een afscheurstrookje aan de hanger kun je in je portefeuille steken; het zegt hoe je een gestolen fiets kunt aangeven. Dat kan al een tijd via het internet: http://www.pzvlas.be/index.php?id=200.
 
Op maandag 6 februari doet de politie opnieuw haar ronde. De fietsen waaraan zij nog de blauwe hanger aantreffen, zijn duidelijk een week lang niet verplaatst geweest en kunnen beschouwd worden als achtergelaten. Zij zullen worden meegenomen naar het fietsenmagazijn van de politie. Daar worden ze gefotografeerd en die catalogus kun je raadplegen op de website van de politiezone (http://www.pzvlas.be/index.php?id=113). Het zal een mooie opkuis zijn van de fietsstallingen aan het station. Momenteel staan daar zoveel achtergelaten rijwielen in de weg dat je er als onbesproken fietser geen stalplaats meer vindt.
 
In samenwerking met het fietsenverhuurbedrijf vzw Mobiel, een sociale-economiebedrijf, gaat de politie nog een stap verder. Op 1 maart start een actie om zowel het merken van velo's als het aangeven van diefstallen in de hand te werken. Slachtoffers van een diefstal van een gemerkte fiets krijgen bij de aangifte van de politie een cheque. Met die cheque kunnen zij bij Mobiel een maand lang gratis een fiets in gebruik krijgen.
 
De actie heeft nog een nevenbedoeling. In de maand dat het slachtoffer rondtoert op de terbeschikkinggestelde fiets, proberen de politiediensten de gestolen fiets op te sporen en terug te bezorgen. Op die manier wordt ook voorkomen dat het slachtoffer in zijn miserie zelf een velo steelt. In studentenkringen zou dat een gangbare praktijk zijn.
 
 

De commentaren zijn gesloten.