27-01-06

Jan Dhaene, onze correspondent in Palestina (slot)

 

“De organisatie en het verloop van de Palestijnse parlementsverkiezingen waren een succes over de hele lijn”, zegt oud europarlementslid en sp.a-er Jan Dhaene. Hij was zelf ter plaatse als internationaal waarnemer. “Een ordentelijke organisatie en een massale deelname waren de kenmerken. Het waren de eerste echt open verkiezingen en er was amper geweld. Dit is een voorbeeld voor vele landen in de regio”.

Jan Dhaene: De uitslag moeten we aanvaarden. Hamas heeft gewonnen, door hun gematigde campagne, hun organisatie, hun vrouwen die zeer actief waren om vrouwelijke kiezers te overtuigen en door de proteststemmen tegen Fatah. Het slechtste wat we nu kunnen doen is Hamas diaboliseren en isoleren. Zij dragen nu verantwoordelijkheid en we moeten hen stimuleren om die te nemen en de wapens neer te leggen. Al vindt Dhaene het wel uiterst belangrijk dat Hamas duidelijk moet maken dat ze terreur afwijst en dat ze aanslagen kan verhinderen.

We moeten ons nu blijven inspannen voor de democratische uitbouw van een levensvatbare Palestijnse staat. Europa geniet op dit terrein nog steeds veel meer geloofwaardigheid dan de VS. Dat veronderstelt van onze zijde volgehouden inspanningen op het vlak van gezamenlijke ontwikkelingsprogramma's. 
Europa moet met de nieuwe regering onderhandelen over duidelijke boekhouding en de projectsteun moet doorgaan, want de armoede is groot. Met het nieuwe regime zal misschien ook de corruptie verdwijnen. Alle aandacht moet gaan naar tewerkstelling en handel. De wereld mag niet toekijken op de verpaupering want dat is een tijdbom.

 

 

Israel zal moeten praten na de eigen verkiezingen: als de nieuwe Palestijnse regering wil praten natuurlijk. Hamas zal moeten duidelijk maken dat ze terreur afwijst en dat ze aanslagen kan verhinderen. Israel ziet nu het resultaat van de bevriezing van de onderhandelingen en het bouwen van een muur op de westelijke Jordaanoever en nieuwe nederzettingen in Palestijns gebied: de bevolking is geradicaliseerd door vernedering en verpaupering. Het islamisme heeft dan een gemakkelijke prooi, want het geloof is dan de laatste reddingsboei in deze wereld.

 

 

Jan Dhaene

 

sp.a, verkiezingswaarnemer met de Socialistische Internationale

fotograaf van dienst

De commentaren zijn gesloten.