25-01-06

Jan Dhaene, onze correspondent in Palestina

Jan Dhaene, gewezen europarlementslid, sp.a-partijbestuurslid in Kortrijk, volgt als officieel waarnemer de verkiezingen in Palestina. Hierbij zijn relaas.
 

23 januari in Jeruzalem

 

Ontbijt na een onrustige nacht: gisteren om 00.20 geland in Tel Aviv, en ik mocht meerijden met de wagen van het Belgisch consulaat die senator Marie Nagy (Ecolo) opwachtte. Zo was ik vlug in Jeruzalem, want aan de twee wegcontroles mochten we doorrijden (corps diplomatique!). Het joodse hotel Olive Tree ligt in Oost Jeruzalem, niet ver van Nablus Gate. Direct gaan slapen.

 

Bij het ontbijt ontmoette ik enkele leden van de delegatie: 1 Griek en 3 Bulgaren. Zij wisten ook niet wie er nog moet komen, en hadden geen programma, daarom heb ik Luisa Morgantini opgebeld en ben naar het Ambassador Hotel gegaan. Dat Palestijns hotel is vlakbij het Belgisch Consulaat, en het is veel gezelliger. De delegatie van het Europees Parlement krijgt een hele dag briefing: dat is prima georganiseerd. Ik zie er veel oude bekenden terug, van toen ik in de Israel delegatie zat in het Europees Parlement.

 

 

Véronique Dekeyser (PS) was er en zij is de chief observer voor de Europese Unie. Zij zal de eindbeoordeling maken van deze verkiezingen. De politieke achtergrond en inzet van deze verkiezingen werd duidelijk gemaakt door Richard Chambers. Ook het kiessysteem en de partijen werden overlopen. Het is een gedeeltelijk proportioneel systeem: 66 zetels via districten, de andere helft van de 132 zijn proportioneel over alle nationale partijen, met 2% kiesdrempel. Er zijn 6 zetels voorbehouden aan christenen.

 

De partijen dan: de twee grote zijn Fatah en Hamas. Fatah, de partij die uit de bevrijdingsbeweging PLO ontstond, heeft een scheuring kunnen vermijden, tussen de jonge garde die hervormingen wil en de oude ploeg van wijlen Yasser Arafat, die zich aan de macht (en het geld) vastklampt. De populairste kandidaat is Marwan Barghouti, die in de Israelische gevangenis zit.

 

Hamas heeft als naam "Change and reform" aangenomen. Zij nemen voor het eerst deel aan de verkiezingen en dat is een signaal dat ze klaar zijn om een politieke rol te spelen (en misschien compromissen te aanvaarden). Die islamitische beweging is zeer radikaal maar heeft de wind in de zeilen. De terugtrekking uit Gaza wordt als hun overwinning geclaimd, door de vele zelfmoordaanslagen, in naam van de Islam.

 

 

De seculiere Fatahpartij is verwikkeld in corruptieschandalen, en de verpauperde massa loopt Hamas over. De andere partijen zoals Derde Weg (liberaal), Alternative (links) en Independent Palestine, zijn goed voor max 5% elk. De rest verwaarloosbaar. Het kiessysteem zou in het voordeel spelen van de meest gedisciplineerde partij (al hun bolletjes kleuren) en dat is Hamas.

 

 

Voor Oost-Jeruzalem is er een speciale regeling: de Israeli's willen niet dat de Palestijnen er normaal kunnen stemmen want zij claimen de stad als joods gebied. Daarom "mogen" de Arabieren stemmen in 6 postkantoren: per brief dus zogezegd. Enkel 6.300 mogen dat en die moeten op voorhand een ticket halen want er zijn geen kieslijsten: de Israelische regering heeft de opmaak daarvan verhinderd. De rest van de 110.000 Palestijnen in Jeruzalem moeten naar de Westbank, voorbij de Muur en de checkpoints met urenlange files. Velen zullen dan ook thuis blijven (ook bang om hun papieren afgepakt te zien).

 

Pittig detail : de gleuf van de stembus in Jeruzalem, zit in de plooi van de bovenkant: een echte stembus is bovenaan midden en een brievenbus is met de gleuf aan zijkant: het compromis is noch het een noch het ander.

 

Anwar Al Darkazally (legal advisor PLO) gaf ons een schitterende uiteenzetting over de onderhandelingen met Israel i.v.m. de verkiezingen. De vorige verkiezingen van 1996 waren al moeilijk verlopen omdat Israel de regels bepaalde, en nu was het nog erger.

 

Daarna gaf Dr Mahdi Abdulhadi van de NGO Passia nog een gepassioneerde uitleg over deze verkiezingen: "Het zijn verkiezingen door de gevangenen in de grote openluchtgevangenissen van Westbank en Gaza". Hij verwacht een nek-aan-nek-race tussen de grote twee en verwacht dat de jonge garde van Fatah dan de macht grijpt. (http://www.passia.org). Fatah-vernieuwer Barghouti riep gisteren vanuit de gevangenis al op om een grote coalitieregering met Hamas te vormen.

 

Dan terug naar mijn hotel waar nog niemand te zien was van onze delegatie, buiten twee Bulgaren. Ik heb gebeld naar London en daar wist men te melden dat iedereen onderweg is. Vanavond werd dan een briefje

onder de deur geschoven dat we morgen om 10 uur afspreken, daarna gaan we naar Ramallah. Ik heb nog afgesproken met Brigitte Herremans van Pax Christi voor een drink en om haar informatie op te pikken. Ze maakt ook een verslag: op de website te zien.

 

Tot morgen

Jan Dhaene

 


 

Verslag 24 januari 2006

 

Vanmorgen eerst naar Belgisch consulaat om mij toch aan te melden voor het geval er iets fout zou lopen. De consul is een jonge dame, Eva Verstaelen, die mij waarschuwde niet naar Gaza te gaan. Dan om 10 u. eindelijk de ontmoeting met de delegatie in het American Colony Hotel: heel mooie oriëntaalse villa.

 

De delegatieleider is Luis Ayala uit Chili, tevens secretaris-generaal van de Socialistische Internationale. Hij gaf ons mee dat de missie drie opdrachten heeft: 1. boodschap aan de Palestijnse bevolking dat

wij hun democratisch proces steunen, 2. signaal geven aan de Fatah-beweging dat we hen kritisch steunen, en 3. onze partijen thuis briefen over wat we gezien hebben.

 

Dus moeten we alle indrukken verzamelen en donderdagmorgen verslag maken. We delen ons op in drie groepen om zoveel mogelijk steden aan te doen op verkiezingsdag. Een groep gaat morgen naar het noorden van de Westbank, een groep gaat naar Jericho, Hebron en rond Jeruzalem. En een groep gaat naar Gaza. Ik kies voor Gaza, omdat het nu Hamascountry is en dus politiek interessant, en omdat ik de verschrikkelijke leefomstandigheden eens wil zien met eigen ogen. De veiligheid zal gegarandeerd worden. Ik ben zeer benieuwd!

 

 

Daarna vertrokken we met de bus naar Ramallah, voor een briefing met Fatah en de Centrale Kiescommissie. Bij Fatah horen we dat de president Abbas er op stond deze verkiezingen te organiseren om het regime democratisch te legitimeren. Voor het eerst doet Hamas mee, en Fatah is bereid de macht te delen en Hamas in het bad te trekken.

 

Het nieuwe kiessysteem is moeilijk voor mensen zonder veel democratische ervaring. Men verwacht een deelname van 80%. Hoe meer

participatie hoe beter voor Fatah. Hamas aanhangers zijn zeer gemotiveerde kiezers en die gaan zeker stemmen na het ochtendgebed. Fatah moet de twijfelaars overtuigen toch te gaan stemmen. Fatah heeft fout gemaakt door primaries te organiseren, want gebuisden komen op als onafhankelijken en verdelen de stemmen. Er wordt druk gezet op die kandidaten om zich alsnog publiekelijk terug te trekken (anders vliegen ze uit de partij).

 

Israel is de beste bondgenoot van Hamas, zegt Fatah, want door te zeggen dat ze niet met hen willen praten, krijgen ze de slachtofferrol. En ook door de economische afbraak van Palestina ontstaat er meer armoede en dus meer steun voor Hamas onder de bevolking.

 

Abbas wil echter niet optreden tegen de gewapende milities zolang de bezetting doorgaat. Fatah verwacht dat na de Israëlische verkiezingen echte onderhandelingen met Israel mogelijk worden omdat Sharon de laatste ideologische leider was.

 

Na de lunch heb ik een ontmoeting met Isabelle Danneels, radiocorrespondente in Ramallah. Zij doet opiniepeilingen en geeft

mij haar rapport. Zij verwacht ook een spannende uitslag, en apprecieert dat ik naar Gaza ga.

 

Dan zien we nog de Canadese baas van het centrale kiescomité. Alles is zeer professioneel georganiseerd. In totaal zijn er 870 internationale waarnemers. Er is 1 centraal kiesregister met 1.300.070 namen. Hij verwacht wel ongeldige stemmen omdat mensen namen gaan schrappen i.p.v. kruisjes naast de naam te zetten. Hij verwacht de eerste uitslagen om 20.30 u. De kieskantoren sluiten om 19 u. Wie in de rij staat, mag nog stemmen. In de kieskantoren zullen vrouwen die sluiers dragen, door vrouwelijk personeel geholpen worden zich te identificeren.

 

 

Daarna weer naar Jeruzalem. Vroeg gaan slapen want met de Nederlandse collega ga ik eerst kijken naar de kiesverrichtingen aan het nabije postkantoor van Salah Eddin.

 

Jan Dhaene

ook fotograaf van dienst

Commentaren

internationale waarnemende plezierreizen
Wat kan het leven toch mooi zijn voor een gearriveerde in de politiek zoals onze groen-rode D'Haene ? En al die andere 'waarnemers'...
Opportunisme loont.

Inderdaad : het 'internationaal waarnemen' van verkiezingen in de meest exotische landen ter wereld, het is de jongste trend in de plezierreizen voor de niets om handen hebbende politieke achterbankzitters of hun geprivilegieerde meelopers (genre D'Haene) op kosten van jan en alleman.

Men moet het kunnen !


Gepost door: walter maes | 25-01-06

Plezierreis? Het is goed dat er internationale waarnemers zijn bij verkiezingen in een prille en langs alle kante belaagde democratie als de Palestijnse.

Hoe raar moet het in je hoofd omgaan om te denken dat er veel plezier te rapen valt in de wrange miserie en de allesbedreigende sfeer in de Gazastrook, Oost-Jerusalem en de westelijke Jordaanoever?

Gepost door: marc | 25-01-06

ze zijn weer bezig met hun 'waarnemingen'...
Men moet zich afvragen :
Slaagt D'Haene erin 's nachts nog één oog dicht te doen, na weeral een dag onderdompeling in de misère ?

Wat hebben de sukkels van Palestijnen er aan dat verwaande politieke ramptoeristen zich hypocriet gaan neerbuigen over hun lot ?

En het blijft maar doorgaan.
Wanneer naar Cuba ?


Gepost door: walter maes | 27-01-06

palestina de Palestijnse Autoriteit heeft internationale waarnemers uitgenodigd.
De Socialistische Internationale heeft er 20 gestuurd; en iedere partij betaald de kosten van zijn eigen delegatieleden. Het is belangrijk om te tonen aan de wereld dat alles correct is verlopen. Democratie ontstaat niet vanzelf, we zijn op dat vlak verwend geworden in Belgie. Het is alles behalve een plezierreisje als je naar Gaza gaat. Ik ontwaar vooral verzuurde oprispingen in uw de reactie van dhr Maes, die niet door enige terreinkennis gehinderd wordt. Ik vraag mij af of het democraat is. De titel van zijn site slaat op zichzelf waarschijnlijk. Triestig.

Gepost door: dhaene | 28-01-06

Beste Jan D'haene,

Ik sluit me geenzins aan bij de inderdaad verzuurde oprispingen van dhr. Maes. Typisch de reactie van het soort mensen dat niet weet over welk soor extreem racisme het in de Gaza gaat en vermoedelijk ook destijds iemand die de apartheid (in Zuid-Afrika) goedkeurde en vandaag zich ergert aan een nieuwe moskee. Ik heb een zwak vermoeden dat gemelde heer Maes een VB of NVA-stemmer is.
Op een punt moet ik hem wel gelijk geven, als hij spreekt over opportunisme. Ik heb ooit, in je verre groen verleden, voor je gestemd. Jouw overstap naar S.Pa was misschien begrijpelijk (hoewel niet goed te keuren). Die naar NVA doet me echt wel slikken. Of misschien denk je daar het groene en linkse denken te kunnen introduceren? Ik wens je daarbij veel succes, maar ik denk dat het opgave is die zwaarder is het Palestijnse probleem op te lossen. Je zal in je nieuwe clubje alvast nogal wat mensen vinden die het zionisme genegen zijn.
En nog eens voor dhr. Maes: als je niks weet over Cuba, zwijg je daar misschien best over.Ik wil daar best met jou een woordje over spreken
Groeten

Gepost door: rik valcke | 11-01-11

De commentaren zijn gesloten.