20-01-06

Kortrijk niet zo gastvrij voor motorhomes en andere trekkers

Voor zwerfwagens is Kortrijk nog altijd een gat. Die groeiende soort toeristen is met weinig tevreden. Maar een centraal gelegen - en liefst ook mooi gelegen - vlakke parkeerplaats met een kraantje en een putje, kan er in onze stad blijkbaar niet van af. Jammer, zo missen we een gemakkelijke kans op internationale uitstraling. Onze stad heeft overigens ook bijna geen infrastructuur voor andere trekkende toeristen (up-to-date jeugdherberg, camping, jachthaven). 

 

De aanleiding van dit stukje is de reactie van het stadsbestuur op een verzoek van een Waals-Brabantse club uit Ohain (deel van de miljonairsgemeente Lasnes bij Waterloo). De club van zwerfwagentoeristen vraagt om in de lente een weekend met motorhomes in Kortrijk te mogen doorbrengen. Het kan niet gezegd worden dat de aanvraag laattijdig was. Ze is een half jaar op voorhand gedaan. De club verkiest haar wagens te mogen stallen op de Broelparking.

 

Het college van burgemeester en schepenen staat dat daar niet toe. De motorhomes worden verbannen naar de verre parking van het Sportcentrum Lange Munte, ingang Ambassadeur Baertlaan. Daar mogen zij alleen gebruik maken van de parkeerstroken tegenaan de stedelijke begraafplaats. Er wordt aan toegevoegd dat een 'serene houding wenselijk is'. Ten slotte wordt de aanvrager op het hart gedrukt dat er niemand meer te vinden mag zijn op maandag om 8 uur 's morgens.

 

Erg gastvrij kan men die beslissing absoluut niet noemen. Zwerfwagentoeristen zijn het gewoon dat zij in de mooiste steden in de nabijheid van schilderachtige plekjes mogen staan. In Kortrijk worden zij uit het stadscentrum geweerd en worden zij ternauwernood geduld op een afgelegen parking naast een begraafplaats. Ik vrees dat het geplande motorhometreffen niet zal doorgaan. Een gemiste kans om onze stad te leren kennen aan mensen die Kortrijk wellicht niet zouden aandoen.

 

Onderschat vooral niet de uitstraling van deze vorm van toerisme. Niemand zal ooit boeken voor twee weken Kortrijk. Maar de stad heeft genoeg bezienswaardigheden, winkels en horecazaken om een omweg de moeite waard te achten. Motorhometoerders komen elkaar voortdurend tegen onderweg en nieuws over leuke plekjes gaat rond als een vuurtje. De toenemende groep heeft zijn eigen Belgische en internationale bladen en websites, waarop Kortrijk niet langer een mal figuur mag slaan.

 

Overnachtingsplaatsen

 

In gans Kortrijk is er momenteel voor motorhomes nergens een voorziening die naam waardig. Ik deed daarover al in juli 2002 een interpellatie in de gemeenteraad. Naar aanleiding daarvan beloofde toerismeschepen Stefaan Bral de behoefte te onderzoeken. Sindsdien is er een plaats vrijgemaakt voor een (1) zwerfwagen op het Lagaeplein in Heule, bij het zwembad. De overnachtingsplaats is gratis, maar dat is ook al: er is geen wateraansluiting; er is geen putje voor het lozen van afvalwater, geen voorziening voor het lozen van chemische toiletten, en er is geen elektriciteit te bekomen.

 

In het wereldje van zwergfwagengebruikers geeft men elkaar een betere plaats door: parking Appel in de Magdalenastraat, op een steenworp van het centrum van Kortrijk. Maar door de aanleg van de Westelijke Binnenring is het daar ook niet meer mogelijk. En ook op de Leiekaaien tref je 's nachts soms een ongevraagde eenzame zwerfwagen.

 

Kraantje en putje

 

Doorgewinterde motorhometoeristen zijn vooral uit op veiligheid. Ze proberen meestal met enkelen samen te staan. Er is een soort kameraderie onder de gebruikers die een degelijke sociale controle met zich meebrengt. Iedereen let op elkaars materiaal. Een plaats voor slechts 1 zwerfwagen heeft dus niet veel zin.

 

Zwerfwagengebruikers zijn echt niet veeleisend. Zij zijn content met 'een kraantje en een putje'. Zij hebben meestal zelf wel een tuinslang mee om aan te sluiten op een kraantje om hun drinkwatertank te vullen. Een afvoerput met grove rooster, waarop de motorhome kan rijden, volstaat voor het lozen van vuil water en chemische wc. Een stopcontact is meegenomen, maar hoeft niet per se. Toiletten en douches vragen zij niet. Dat comfort voeren zij zelf mee.

 

Langs de Leie

 

Het interessante van deze vorm van trekkend toerisme is dat men zijn huisje op wielen kan plaatsen op de interessantste plaatsjes. Met een minimum aan organisatie kan geregeld worden dat zij daar niet storen. Het gaat om een bedaard publiek - als je met zo een kapitaal rondrijdt, ga je geen zotte toeren uithalen - dat nergens lang blijft. De drukst bezochte parkings zijn die met uitzicht op water. Veel steden combineren een motorhomeparking met hun jachthaven.

 

Een ander pluspunt voor zwerfwagenparking is de nabijheid van het centrum. Het leukst is als je na een deugddoende nachtrust onmiddellijk de stad kunt verkennen zonder eerst je motor te moeten starten. En als je 's avonds het restaurant of het café verlaat, bereik je het liefst je slaapplaats zonder nog achter het stuur te moeten plaatsnemen.

 

Als motorhometoeristen Kortrijk bezoeken, is het hun droom ergens langs de Leie te kunnen overnachten, dicht bij het centrum. Parking Dam is daartoe uitstekend geschikt. Maar ook de andere parkings op de Leieboorden kunnen dienen. Wanneer komt daar ergens een 'kraantje en een putje' voor een wagen of tien?

 

Andere rondtrekkers

 

En waarom zou men in een stad die op de Leie is gebouwd geen combinatie kunnen maken van jachthaventje en pleisterplaats voor motorhometoerders? Met de bestaande aanlegsteigers speelt Kortrijk absoluut niet voldoende in op het toenemende riviertoerisme, die andere vorm van recreatief rondtrekken. Er zijn geen voorzieningen bij de steigers. Er is nergens een hellend vlak om vaartuigen te water te laten. En omgekeerd kunnen de landrotten nauwelijks genieten van de pittoreske sfeer van al die bootjes bijeen. Waar kun je in Kortrijk een glas drinken of tafelen met uitzicht op de scheepjes?

 

Voor 'gewone' kampeertoeristen heeft Kortrijk evenmin veel te bieden, hoewel de stad op de grote route ligt naar het zuiden. Een passantencamping zou onze stad voor veel reizigers een grotere betekenis geven dan een naambord op de E17 dat achteloos wordt voorbijgereden. Het hoeft daarom geen 'camping communale' te worden, maar het stadsbestuur zou private initiatieven in de hand kunnen werken. Ook daarover deed ik ooit een interpellatie in de gemeenteraad, tot nu toe zonder gevolg. 

 

Over onze problematische Jeugdherberg, die andere voorziening voor voorbijkomende toeristen, zal ik het misschien eens hebben in een ander stuk. Wellicht valt daar binnen afzienbare tijd goed nieuws te verwachten.

 

http://users.skynet.be/gbout//zwervers/home.htm

 

http://users.pandora.be/schoutens/t/mob/parking/park.html

 

http://users.skynet.be/baraky/Pagina/Parking_Noel/Belgie/P_W_VL.htm

 

http://www.ubmc.be

 

http://www.campersite.be/staanpl/belgie/binnenlandBelgie.htm

 

Op de website van Politiezone Vlas staat een brochure ter voorkoming van diefstal van motorhomes.

Commentaren

een kraantje en een putje en een jachthaven !
Een interessante en noodzakelijke toeristische gedachte : vlak bij het centrum, een parkeerterrein met 'een kraantje en een putje' voor zwerfwagens !
Daar had ik nu eens nog niet aan gedacht.

Het is schandelijk dat het stadsbestuur de aanvraag van die Waalse club niet ernstig neemt en hen wil verbannen ver buiten het centrum. Waarom ? Waarvoor zijn ze bang ?
Kortrijk loopt al niet over van toeristen en de enkelen die er dan toch een weekend willen verblijven (op een rustige manier) worden verjaagd, begrijpe wie kan !

Te Kortrijk verkiest men een uitgebreide infrastructuur voor rondtrekkende zigeunerbenden die alleen last en miserie veroorzaken en stelen als de raven. Waarom moeten die gepamperd worden ?

Zwerfwagentoerisme, een kampeerterrein, een jachthaven...vergeet het te Kortrijk.

Eindelijk een medestander voor een jachthaven waarvoor ik al een jaar pleit.

De ideale formule zou misschien een combinatie kunnen zijn van een jachthaven en zwerfwagenterrein, met een 'kraantje en een putje' en een kampeerterrein.
Vanzelfsprekend moet alles zo dicht mogelijk bij het centrum liggen.

Wanneer wordt er te Kortrijk eens ernstig nagedacht over deze toeristisch zeer belangrijke basisinfrastructuur die past bij een stad aan de (gouden) rivier ?

Men houdt zich hier nu bezig met een Kunsteneiland, een Libel, Beeldenstorm, een cowboy henk, 'Stad-van-Design Projecten' (dure designmeesters) waar geen kat komt naar kijken.

Blijven aandringen beste Marc, ook voor een golfterrein.
Als een stadsrandbos kan, waarom dan geen golfterrein ?

Gepost door: walter maes | 21-01-06

Zigeuners Dieven en oplichters vind je in alle bevolkingsgroepen.

Wat wilt u eigenlijk? Dat de voorbijtrekkende zigeunerfamilies op parkings gaan staan waar ze in de weg staan? Dat ze water moeten schooien in de buurt? Dat ze hun afval in de struiken moeten gooien? Dat de kindjes gaan kakken in de greppel? Een treffelijk doortrekkersterrein met een beetje toezicht en assistentie kan dat allemaal proper oplossen. Zo wordt de overlast voor de Kortrijkse bevolking beperkt tot nul.

Gepost door: Django | 23-01-06

camperplaats kortijk ik heb je artikel gelezen betreffende kortrijk. Ikzelf zwerf reeds 40jaar rond en mijn ouders van hetzelfde. Stteds moeten wij vast stellen dat België een korte kijk heeft en een grote dunkt van zichzelf. 32% van het toerisme is nu per camper en waar kan verdient worden dat moet Belgie( het land)niet van weten. hier zijn ze kortzinnig en blind. Dus velen trekken de grens over waar men campervriendelijk is.Er zijn stssds uitzonderingen maar zeldzaam.
Vriendelijke campergroeten
Paul

Gepost door: leune | 27-02-07

De commentaren zijn gesloten.