16-01-06

Witte kwikstaarten logeren bij het Parkhotel

Het Parkhotel op het Stationsplein van Kortrijk is heel populair bij de witte kwikstaarten. Café Den Bras aan de overkant eveneens. Hele zwermen van die vogeltjes overnachten er in de platanen. Onvermoede natuur in de stad.

 

Ik neem al van in 1975 nagenoeg dagelijks de trein naar Brussel. Zo lang mijn geheugen reikt, word ik 's avonds, als ik moegewerkt de trappen van het station in Kortrijk afstrompel, verwelkomd door het gekwetter van ganse zwermen vogels. Wist ik veel welke vogels het waren. Ik ben geen ornitholoog. Eerst hield ik het bij spreeuwen, die maken ook zwermen en qua geluid imiteren ze graag de concurrentie; maar de vogeltjes zijn kleiner dan spreeuwen. Dan dacht ik aan mussen met stress, maar zelfs nerveus getsjilp gelijkt niet op het geluid dat de zwerm voortbrengt.

 

Nu weet ik het. In Klimop, het kwartaaltijdschrift van de Zuid-West-Vlaamse Natuur- en milieukoepel, nr. 1/2006, ontwart Emmanuel Desmet (p. 35) het raadsel. Het zijn witte kwikstaarten (motacilla alba). Als kind hadden wij het over 'wipsteirtjes' en mijn grootvader noemde ze 'peirdewachterkes'. Typerend voor de witte kwikstaart is het wippen van het wit-grijze staartje tijdens het lopen. Maar aan het station zie je wel duiven frieten eten maar geen kwikstaartjes op de grond lopen.

 

Naar verluidt, zijn witte kwikstaarten 'korte trekkers'. Tegen het aankomen van de winter trekken ze naar het zuiden; maar voor de vogels uit het noorden en het oosten is West-Vlaanderen al het zuiden - voilà, 'k ben erin geslaagd de vier windstreken in één zinnig zinnetje bijeen te brengen! Vogelwaarnemer dr. Guy de Bethune meldt vanuit zijn observatorium Patersmote (Markebekestraat) dat hij er al sinds 1985 geen witte kwikstaarten meer heeft zien passeren. Blijkbaar hebben de beweeglijke vogeltjes hun route verlegd en verkiezen zij de stad boven het adelijke domein.

 

Vogeltellers - hoe tel je een zwerm in golvende vlucht? - melden een sterke toename van het aantal witte kwikstaartjes in de platanen van het Kortrijkse stationsplein. In de jaren 90 groeide het aantal van 150 tot 250 exemplaren. Vorige winter werden er zelfs 800 geteld! Er logeren er het meest rond midden januari, nu dus. Van dan af vertrekken ze in groepjes noordwaarts tot eind februari. Maar ze moeten het hier goed naar hun zin hebben, want vanaf half augustus maken ze al opnieuw hun opwachting in de platanen. Het feit dat in die bomen in de voorbije jaren de kerstverlichting het ganse jaar door is blijven branden, leek hun niet te deren.

 

Een beetje zoekwerk op het internet leert je dat de witte kwikstaart absoluut geen bedreigde diersoort is. Ze komen overal voor in de Benelux en hun populatie groeit weer aan. Emmanuel Desmet meldt dat die vogeltjes om een of andere nog niet doorgronde reden graag de omgeving van stations uitkiezen als slaapplaats. Ook rond de stations van Gent-Sint-Pieters en Geraardsbergen zijn ze gesignaleerd. In andere steden blijken ze vaak bomen uit te kiezen in de drukste straten. Houden zij van het nachtleven?

 

Verwant aan de witte kwikstaart is de grote gele kwikstaart. Die vogel is opvallend geel en een flink stuk groter dan zijn witte broertje. De grote gele houdt zich op bij bergstroompjes en bronnen. Maar hij heeft ook al de geneugten van de steden ontdekt. In Kortrijk zoekt een kolonie grote gele kwikstaarten graag een slaapplaatsje in de struiken op de Leiekademuren. Voor die gasten zijn de Leiewerken een ramp, maar gelukkig groeien er nog weerbarstige vlinderstruiken op de kademuren van de oude Leie.

 

Vanavond ben ik nog gaan kijken en inderdaad ze zaten er, de witte, op een plataan op het Stationsplein, maar niet in de boom aan het Parkhotel, ook niet in die aan Den Bras, maar deze keer in de boom aan de Kon. Albertstraat. Onder de boom begint de 'guano' zich op te stapelen...

 

Zie ook: http://www.vzwlagare.be/vwgforum

 

www.parkhotel.be

Commentaren

witte kwikstaarten Marc,

uw grootvader noemde deze volgel een peirdewachterke. Toen ik jong was (eeuwen geleden) zaten er veel dergeljke vogeltjes langs de Heulebeek. Wij noemden deze peirdeboeverkes.

uw blog blijft interressant - doe zo verder.

mvg

Germain Coelembier

Gepost door: germain | 17-01-06

Aandelen in het parkhotel ?
Een socialist die reklame maakt voor een privé bedrijf (Parkhotel)...

Sponsor van de verkiezingscampagne ?

Gepost door: walter maes | 18-01-06

Het Vliegend Paard Ja, iemand moet toch het monopolie doorbreken van uw Vliegend Paard...

Gepost door: marc | 18-01-06

Niet voor socialisten
Hm,ja...Het Vliegend Paard op de Pottelberg, de deur staat er altijd open maar niet voor socialisten, ze kunnen er niet binnen.Gepost door: walter maes | 19-01-06

De commentaren zijn gesloten.