12-01-06

Kortrijkse fitnesstempel drie keer groter

De fitnesruimte in het stedelijke sportcentrum Langemunte wordt verdrievoudigd. Daarmee krijgt het 'probleem' van een te groot succes een oplossing. In dezelfde moeite komt er ook een squashzaal bij en krijgt het personeel een confortabeler plek.

 

Gewezen burgemeester en gewezen schepen van sport Antoon Sansen, nestor van de Kortrijkse gemeenteraad (CD&V), is in zijn nopjes. Als verwoed beklimmer van spierversterkende toestellen, kloeg hij in de gemeenteraad verschillende keren de 'wantoestanden' aan in de fitnessruimte van het stedelijk sportcentrum Langemunte. De trainingstuigen staan er op mekaar getast; de zweetlucht is er niet te harden, en toch staat men er in drommen aan te schuiven tot men aan de beurt komt. De stedelijke fitnesstempel is het slachtoffer van zijn succes. Nergens kun je tegen schappelijker voorwaarden aan 'culture physique' doen. De ruimte wordt uitgebaat door de stedelijke vzw Sportplus, de grootste omnisportclub van uren in het rond.

 

Binnenkort krijgen de fitnessers meer beweeg-, zweet- en ademruimte. Drie aanbestedingen geven het startsein voor een nieuwe verbouwing van het sportzalencomplex in het zuiden van de stad. De ontwerper is NV Studiebureau Snoeck & Partners (ereloon: 60.165,23 euro). Het bureau ging zoals gevraagd te rade bij de architectenwerkgroep AWG, de associatie rond voormalig Vlaams bouwmeester bOb Van Reeth. De gewezen bouwmeester ontwierp enkele jaren geleden de ombouw van de aanvankelijk bescheiden sportzaal tot een 'topsporthal'. De topsport moet er nog wortel schieten, maar de vruchtbare bodem ligt er nu klaar.

 

De huidige fitnessruimte is een verlaagd platteau van 17 op 10 meter. Het lokaal is overbezet. De toestelen staan er tot in de circulatieruimte opgesteld. Aan ventilatie heeft men indertijd niet gedacht, zodat het er altijd bedompt is en onfris riekt.

 

De bestaande fitnessruimte wordt uitgebreid met 385 m² extra. De circulatiegang en het verlaagde gedeelte blijven, maar het niveau van de nieuwbouw sluit aan op het niveau van de ingang. Zo is het er ook toegankelijk voor personen met een handicap. Tussen de bestaande en de nieuwe fitnesszaal komt een balie met toezicht over het geheel. De vloer wordt aangelegd in lamellenparket. Voor het akoestisch comfort wordt het plafond bekleed met geluidsabsorberende panelen in houtwolcement. De wanden in zichtbaar metselwerk worden in een kleurtje gestoken. Een dimbare verlichting en muziekdistributie moeten de zaal sfeervol maken.

 

Om te squashen moet je in de Langemunte naar de verdieping boven de fitnessruimte gaan. Door de aanbouw van extra fitnessruimte, ontstaat er een mogelijkheid om de twee bestaande squashzalen uit te breiden met een derde zaal. De vloer van de squashruimte bestaat uit een dubbel verend lamellenparket.

 

Ook het personeel krijgt betere accomodatie. Nu nog zijn het sanitair, de wasruimte en de kleedkamers van het personeel een weinig aantrekkelijke uitbouw in het verlengde van de circulatiegang van de fitness. Een centraal deel van het complex wordt heringericht als personeelslokaal. Gelijkvloers komen er kleedkamers M/V met elk hun wastafel en een toilet. Op de verdieping komt een personeelsrefter met uitzicht over de sporthal en de parking.

 

Die aanzienlijke verbouwing wordt aanbesteed in drie loten. Ruwbouw en afwerking kosten 564.463,90 euro (BTW in). Lot 2, elektrische installatie, wordt geraamd op 76.010,99 euro, en lot 3, centrale verwarming, ventilatie en sanitair op 107.052,94 euro. Met inbegrip van de erelonen is het dus een investering van 812.230,55 euro. De stad laat de vzw Sportplus, een rijke vzw, 400.000 euro betalen. De rest komt uit de stadskas.

De commentaren zijn gesloten.