29-12-05

De saga van de Kortrijkse lokale Radio Gemini op het wereldwijde web

Gestart in 1979 in de illegaliteit was Radio Gemini een van Vlaanderens eerste lokale radio's. Het op vrijwilligers gesteunde station bediende groot-Kortrijk tot 1987. Sinds vorige week is het terug. Deze keer in de virtuele ether: http://www.radiogemini.be.


Op 23 december 1979 ging Vlaanderens eerste lokale radio, Radio Gemini, van start, vanuit Herseaux. In Wallonië trad de overheid minder streng op tegen 'illegale' zenders omdat de RTBF minder gekant was tegen private concurrentie dan de toenmalige BRT. Vanuit de Moeskroense deelgemeente besteek Radio Gemini niet alleen Kortrijk en een groot deel van Zuid-West-Vlaanderen maar ook het Moeskroense; naast de Nederlandstalige uizendingen was er ook een 'service francophone'.

Voordien was er voor 1 april 1979 al een lokale radio, Radio Zuid aangekondigd. Maar voor hij van start kon gaan, werden de installaties in de Kortrijkse Roterijstraat in beslag genomen. Ook over de taalgrens werd Radio Gemini in de beginjaren geregeld belaagd door de pakkemannen. Vandaar verschillende verhuizingen, al dan niet gedwongen of op de vlucht: naar Dottignies, naar een noodstudio in Kortrijk, naar Moeskroen en uiteindelijk in 1982 naar het dak van de Hallen van Kortrijk (nu Xpo).

Radio Gemini stond op zijn strikte neutraliteit. Die eigenschap is ook opgenomen in de naam: 'Gemeenschappelijke En Muzikaal Informatief Neutrale Instelling'. Gemini is ook latijn voor tweeling. Een station dat zijn klanken zowel over Kortrijk als over Moeskroen uitstrooide kon die naam terecht dragen. In de horoscoop staat tweeling voor communicatie. Gemini was ongetwijfeld een naam waarover was nagedacht.

Radio Gemini steunde hoofdzakelijk op de onbaatzuchtige inzet van vele vrijwilligers. In de acht jaar waarin de radio uitzond, boden meer dan 300 mensen hun medewerking aan. Ontelbare luisteraars genoten van de uitzendingen die vanaf 1981 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 te horen waren. Het verenigingsleven en dienstverlenende organisaties stelden de informatieve mogelijkheden die Radio Gemini bood erg op prijs.

De site www.radiogemini.be is van meet af aan goed gestoffeerd. De geschiedenis wordt bijgelicht; een pak foto's en een video worden vrijgegeven. Nostalgie komt bovendrijven als je de kans krijgt de jingles van 1979-1982 en het 'jinglepakket Kritz' van 1982 te laten weerklinken. Het is de bedoeling alle medewerkers een tribune te bieden. En voor wie al die herinneringen te machtig worden, is er een Gastenboek. Als kerstgeschenk kwam er de integrale weergave van de Radio Gemini-brochure van 1982 in pdf-formaat.De commentaren zijn gesloten.