26-12-05

Elke dag fruit houdt Kortrijks stadspersoneel gezond en fit

 

Het stadspersoneel van Kortrijk krijgt voortaan elke week een stuk fruit, naar keuze zolang de voorraad strekt. Dat besliste het college van burgemeester en schepenen op 13 december 2005. Bravo! Maar mag het iets meer zijn?


In de scholen loopt al langer het schoolfruitproject Tutti Frutti. Met steun van de Vlaamse overheid, fruitinvoerders (Zespri Kiwi's bijvoorbeeld) en fruitproducenten kunnen basisscholen tegen een schappelijke prijs elke week fruit inkopen bij plaatselijke fruithandelaars of de Colruyt. Het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo, 22 vzw's in Vlaanderen) van ter plaatse staat de campagne bij met didactisch materiaal; zo kunnen de leerkrachten hun lessen een fruitige toets geven. Ook de mutualiteiten verspreiden leerzame informatie. Het project wordt gefinancierd door een jaarlijkse bijdrage van de ouders. Ooit was het een voorstel van de sp.a om elk kind elke dag een gratis appel te geven; het voorstel heeft het niet gehaald.

Het project Tutti Fruti werd op touw gezet toen bleek dat 57% van de kleuters niet dagelijks fruit te eten kregen. Bij de 15- tot 18-jarigen blijkt nog niet de helft iedere dag een stuk fruit te verorderen (54% van de meisjes en 36% van de jongens). En de fruitconsumptie daalt nog. Fruit is een noodzakelijk bestanddeel van gezonde voeding. Dat fruit helpt om kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen, is een wetenschappelijk bewezen feit.

De initiatiefnemers hopen dat de directies van hun kant ook een inspanning doen en dat er wat meer fruit in de schoolmaaltijden wordt opgenomen. De bedoeling is ook de smaak van de jongelui te verbreden, zodat ze hun neus niet optrekken bij al dat natuurlijk lekkers buiten de appelsienen en de appels. De actie is een groot succes.

Stadspersoneel

Vzw Logo Zuid-West-Vlaanderen wil de actie uitbreiden naar de volwassenen. De bedrijven kregen een informatiebrochure en een voorstel om elke week een gevarieerde hoeveelheid fruit te laten aanleveren voor het personeel. Na lang beraad (3 maanden!) besliste het stadsbestuur een dergelijk fruitabonnement te nemen. Van januari tot en met juni 2006 komt er elke week fruit op tafel voor 415 personen. De lekkernijen worden bedeeld in het dakcafé van het nieuwe stadhuis, in de lokalen van de milieudienst in de Rekkemsestraat, bij de sportdienst in het sportcentrum Lange Munte, en bij de brandweer. Het personeel hoeft niets bij te dragen. De stad tracteert; kost: 1.328 euro.

Ik sta volkomen achter de goede bedoelingen van het project. Maar zijn er slechts 415 personeelleden werkzaam bij de stad? Nee, het zijn er een pak meer. Nu weet ik ook wel dat je niemand kunt verplichten elke week een stuk fruit tot zich te nemen, maar ik voorspel dat de voorraad elke week te rap op zal zijn. En waarom maar een enkele keer per week? Vergelijk dat eens met de sloten koffie die dagelijks gedronken worden. Fruit is niet alleen gezond en doktersbriefjes voorkomend; zoals koffie heeft het ook een opkikkerend effect, in de zware momenten rond 3 uur bijvoorbeeld (ik spreek uit eigen ervaring). En bovendien verhoogt fruit het werkplezier. In juni wordt het project geëvalueerd; ik hoop dat het dan wordt uitgebreid.


Met dat fruitexperiment vervult de stad een voorbeeldfunctie. Het zou m.i. goed zijn, mochten tal van andere bedrijven dat voorbeeld volgen. Zou fruit zoveel meer kosten dan de koffie en de frisdranken die op veel werkvloeren ter beschikking staan?

 

De commentaren zijn gesloten.