29-11-05

Astrid is ijselijk duur

Soms kun je niet anders dan een bepaalde beslissing te nemen, zij het met lange tanden. De ganse politieraad keurde het voorstel goed, maar niemand was daar erg gelukkig mee. Het politieke leven zoals het is.

 

De verkeerspolitie van de Politiezone VLAS vraagt extra toestellen voor radioverbinding, die passen in het A.S.T.R.I.D.-netwerk. A.S.T.R.I.D. is het standaard radionetwerk in België. De koninklijke meisjesnaam staat voor: ‘all-round semi-cellular trunking radio communication system with integrated dispatchings’. Niet alleen de meeste politiediensten, maar ook brandweer en andere hulpdiensten zijn aangesloten. Momenteel werkt onze lokale politie nog in hoofdzaak met een eigen radionet. Maar dat levert problemen op bij grotere politieacties die de grenzen van de politiezone overschrijden.

 

Het gaat om toestellen van het merk Nokia (THR 880i), verdeeld door A.E.G. Belgium NV, 1070 Brussel. De aankoop kost 30.716,19 euro. Er ligt een federale subsidie klaar van 25.000 euro.

 

Geen tegenstemmen in de politieraad. Toch was niemand enthousiast, zelfs de mannen vooraan niet. Politiezonevoorzitter Stefaan De Clerck zei langs zijn neus weg dat er geen haast was bij de uitvoering van de beslissing. Pz VLAS treedt heel schoorvoetend in het A.S.T.R.I.D.-netwerk. Voorzichtig werd in 2004 en 2005 even geprobeerd met de aanschaf van telkens 1 toestel. Intussen wordt rondgekeken naar eventuele goedkopere en betere oplossingen. Want A.S.T.R.I.D. is “ijselijk duur”, dixit korpschef Stefaan Eeckhout. Het volstaat niet dat men de toestellen koopt; gebruikers moeten tevens abonnementen betalen. De prijs van de vereiste 21 abonnementen is een dikke 7.000 euro per jaar.

 

Het is nog maar de vraag hoe lang dergelijke radioverbindingen nodig zullen blijven. De technologie van de draadloze verbinding (GSM, internet, enzovoort) ontwikkelt zich razendsnel. Twintig jaar geleden kon een kerel een vol caféterras nog achterover laten vallen van verbazing met een ‘mobiele’ want uitneembare autotelefoon van zowat 10 kilo. Vandaag krijgen kindjes een GSM met kleurenscherm en ingebouwd fototoestel van de sint.

 

Het enige voordeel dat een radioverbinding nog heeft op GSM is dat men er verschillende correspondenten tegelijk mee kan bereiken. Bij GSM is collectieve communicatie slechts mogelijk per sms.

 

Een ander argument is dat alle veiligheids- en hulpdiensten van het land aangesloten zijn op A.S.T.R.I.D. Als de Pz VLAS niet geïsoleerd wil geraken, moet ze wel meedoen. Maar A.S.T.R.I.D. blijkt alleen te werken in België. Voor achtervolgingen met medewerking van de Franse collega’s moet men andere communicatiemiddelen inzetten, … GSM bijvoorbeeld.


Voor alle afkortingen die de politiediensten zo graag gebruiken, een handig lijstje op de onvolprezen website van Pz VLAS: http://www.pzvlas.be/index.php?id=210

 De commentaren zijn gesloten.