17-11-05

Een ontdekking in de groenterayon, mèt Italiaanse uitleg

 

Ik wist niet wat ik zag in de groenterayon vorige zaterdag. Een kropsla als een reuzenroos in rooddooraderde marmer. Castelfranco stond op het etiket. Maar dat is niet de hele naam en er valt nog wel wat meer over te vertellen.

Ophef in de supermarkt, maar dan alleen bij mij, blijkbaar. Hebben de andere winkelgangers geen oog voor pure schoonheid? Wat een prachtige krop sla! Het ziet er toch uit als sla, maar de groente is wat steviger, een kruising tussen sla en kool als het ware, of neen: veeleer een andijvie. De knapperige bladen zijn elegant gekarteld en vormen een reusachtige roos. Maar het spectaculairste zijn de kleuren: roomachtig wit dooraderd met bloedrode tot violette vlekken. Een kunstenaar kan het zo mooi niet bedenken. De smaak is m.i. niet zo heel bijzonder: andijviebitter met een notige achtergrond. Maar het uitzicht compenseert dat uitermate. Mijn ontdekking wordt gegarandeerd een hit op de borden van sjieke diners.

De echte naam van de groente is: “Radicchio Variegato di Castelfranco”. Naam en product zijn beschermd en erkend door de Europese Commissie (Verordening van 1 juli 1996) en de herkomst is gereglementeerd. De gilde van voortbrengers geeft volgende uitleg:

Tecniche tradizionali

Il radicchio Variegato di Castelfranco ha un cespo di diametro minimo di 15 cm; partendo dalla base del cespo si ha un giro di foglie piatte, un secondo giro di foglie più sollevate un terzo giro ancora più inclinato e così via fino ad arrivare al cuore. Lunghezza massima del fittone è di 4 cm. Il colore delle foglie è bianco-crema con variegature distribuite in modo equilibrato su tutta la pianta fogliare di tinte diverse dal viola chiara al rosso vivo. I Cespi hanno un peso minimo di 100g e diametro di 15cm. Il sapore delle foglie è dal dolce al gradevole amarognolo molto delicato.

La zona di produzione del radicchio Variegato di Castelfranco comprende, nelle province di Treviso, Padova e Venezia i territori dei comuni elencati:

Provincia di Treviso: Breda di Piave, Carbonera, Casale sul Sile, Casier, Castelfranco Veneto, Castello di Godego, Istrana, Loria, Maserada, Mogliano Veneto, Morgano, Paese, Ponzano V., Preganziol, Quinto di Treviso, Resana, Riese Pio X°, San Biaggio di Callalta, Silea, Spresiano, Tevignano, Treviso, Vedelago, Villorba, Zero Branco.

Provincia di Padova: Albignasego, Battaglia Terme, Borgoricco, Camposampiero, Cartura, Casalserugo, Conselve, Due Carrare, Loreggia, Masera di Padova, Massanzago, Monselice, Montagnana, Montegrotto Terme, Pernumia, Piombino Dese, Ponte S. Nicolò, San Pietro Viminario, Trebaseleghe.

Provincia di Venezia: Martellago, Mira, Mirano, Noale, Salzano, Santa Maria di Sala, Scorzè, Spinea.

Una produzione di qualità e di elevato valore organolettico è garantita dall'utilizzo rigoroso di tecniche tradizionali quali l'avvicendamento colturale solo dopo 24 mesi con il divieto di rotazione con altre composite, la restrizione delle concimazioni entro i limiti stabiliti ed un investimento massimo di 5/7 piante per mq.

Delhaize

Onthoud dat de Castelfranco slechts in een beperkt aantal dorpen in drie Italiaanse provincies wordt verbouwd. Castelfranco Veneto is daarvan zowat het middelpunt. De groente wordt onbespoten geteeld op grond waarop wisselcultuur wordt toegepast. Na twee jaar van die sla te hebben verbouwd, moet de boer er een andere groente planten; dat scheelt heel wat in de nodige bemesting. Per vierkante meter mogen maar 5 tot 7 planten groeien.

En wat heeft dat allemaal te maken met het hoofdthema van deze blog, Kortrijk? Wel de sla is te koop in Delhaize Noord in de Kortrijkse Stasegemsestraat.


Commentaren

de Kortrijkse Libelle ?
Kortrijklinksbekeken : de Kortrijkse Libelle ?
(met aandelen in Delhaize)

Het moet kunnen.

Gepost door: walter maes | 17-11-05

De Kortrijkse Libel komt op stadsgroen Marionetten.

Gepost door: Wiekent Knak | 22-11-05

De commentaren zijn gesloten.