09-11-05

Een parkeertip: in Kortrijk krijg je een kwartier toe!

Op de vergadering van de tweede raadscommissie van de gemeenteraad gisteren een en ander gehoord dat ik mijn trouwe lezers niet wil onthouden.

 

Parkeren in het centrum van Kortrijk is goedkoop in vergelijking met andere steden. In de twee grote ondergrondse stadsgarages en hier en daar bovengronds is het eerste uur gratis. Je moet wel de moeite doen om een ticket uit de automaat te nemen; gewoon op de groene knop duwen zonder geld in te stoppen. Ook als je langer blijft parkeren, is de prijs overal heel schappelijk.

 

De andere kant van de medaille is dat de naleving van het parkeerreglement voortdurend wordt gecontroleerd. Daar sta ik volkomen achter. Je kunt onmogelijk een goed uitgekiend parkeerbeleid voeren als je de parkeerders het reglement laat overtreden. De VLD-fractie noemt hen de ‘pakmadammen’, maar de parkeerwachters verdienen volgens mij een pluim voor hun inzet. Als er geen controle zou zijn, zouden alle parkeerplaatsen van ’s morgens 7 uur vol staan voor de rest van de dag en zou er geen enkele bezoeker of  kooplustige nog zijn wagen kwijt kunnen.

 

Nu hoorde ik verkeersschepen Guy Leleu (CD&V) in de commissie zeggen dat er een beleidslijn was uitgewerkt om schappelijk te zijn in de toepassing van het parkeerreglement. Pas als je langer dan een kwartier na het verstrijken van de betaalde parkeertijd blijft staan, krijg je een bon onder de ruitenwisser.

 

Kan van pas komen!

 

Pistolets

 

Die soepele regeling is niet het "pistoletkwartiertje" zoals meermaals gevraagd door de VLD. De blauwe fractie vraagt dat er in de zones voor betalend parkeren overal een ticket voor een kwartiertje gratis zou kunnen uit de automaat gehaald worden. En dan wordt altijd het voorbeeld gegeven van al die Kortrijkzaans die om pistolets gaan bij Hoornaert in de drukke Doorniksewijk.

 

Nu, op diverse plaatsen geldt al een uur gratis. Maar ook op de andere plaatsen is een dergelijk gratis kwartiertje niet zinvol. Voor heel korte boodschappen vinden de mensen het doorgaans te veel gevraagd om een ticket te gaan halen voor een gratis kwartiertje en de meesten zouden parkeren zonder ticket. Als ze dan 'opgeschreven' worden, zou dat leiden tot oeverloze discussies over al dan niet terechte retributies en boeten.Commentaren

pistolet madammen
Het werkt natuurlijk WEL zo'n gratis kwartierke : men moet het gewoon DOEN en niet de bange haas spelen.
Als het op de markt van bijv Oudenaarde al zo lang werkt (ook in andere steden) waarom dan niet te Kortrijk ?

Het antwoord is simpel : schepen Laleu en cie horen liever de stadskassa rinkelen dan zich moe te maken met pistolet madammen...

En dan die pakmadammen: beter kan niet !

Lees hierover meer op :

http://verdrietvankortrijk.blogspot.com

'Parko : trainingskamp in een verlaten villa aan zee' 29/06/2005

Gepost door: walter maes | 09-11-05

Proficiat Parko De ervaringen met gratis parkeerkwartiertjes in andere steden zijn slecht. Parkeerders die niet lang denken te blijven staan, zien ertegenop om een ticketje te gaan halen als het toch gratis is. Vliegen ze op de bon, dan voelen ze zich hoogst onrechtvaardig behandeld.

En hoe controleer je of iemand niet langer dan een kwartier zijn wagen achterlaat, als de parkeerder geen ticket moet voorleggen?

Schakel je alle controle uit (de wens van het verdriet van Kortrijk blijkbaar), dan heb je geen parkeerbeleid meer. Dan zijn de parkeerplaatsen voor de rapsten. Dan pas zal er een parkeerprobleem zijn in de stad!

Gepost door: Marc | 10-11-05

De commentaren zijn gesloten.