08-11-05

Parkeren in Kortrijk: goedkoper is strafbaar

 

Vorige maand besliste de gemeenteraad van Kortrijk om de private ondergrondse parking Schouwburgplein op te kopen. Geen maand later pakt het stadsbestuur uit met nieuwe parkeertarieven. Het verschil met de tarieven die er tot op vandaag gelden, is opmerkelijk!


De kooptransactie kostte welgeteld 4.586.030 euro, een prikje voor een parkeerkelder van dergelijke grootte. Erfpachter Ladeuze wou ervan af, omdat de periode waarin de stad de verliezen van de parking moest bijpassen, op zijn einde liep.

De weinigen die er vandaag hun auto stallen, betalen vanaf het binnenrijden 1,8 euro voor het eerste uur. Blijven ze staan tot een seconde na 1 uur, dan betalen ze 3,50 euro. Elk begonnen uur moet immers betaald worden en de tarieven zijn niet om te lachen: na 2 uur 5,20 euro, na 3 uur 6,80 euro, na 4 uur 8,30 euro, na 5 uur 9,30 euro, na 6 uur 10,30 euro. En het blijft maar oplopen. Verlies je je kaartje, dan betaal je 25 euro voor je parkeerbeurt.

De nieuwe tarieven liggen in de lijn van de ultra-lage tarieven van de ondergrondse parking Veemarkt. In beide ondergrondsen is het eerste uur zonder meer gratis! In welke andere stad in ons land en in de buurlanden kun je in het hartje van het centrum parkeren onder de grond zonder een eurocent te betalen? Na dat uur betaal je voor de eerste 20 minuten een euro onder de Veemarkt en 1,5 euro onder het Schouwburgplein. De tarieven van de Schouwburgparking zijn een zuchtje duurder dan deze van de Veemarkt omdat het Schouwburgplein nog wat dichter bij de Grote Markt ligt dan de Veemarkt.

Onder de Veemarkt betaal je nimmer meer dan 2,5 euro (maximum 12 uur) en onder het Schouwburgplein niet meer dan 4 euro. Bovendien zijn er diverse aantrekkelijke abonnementsformules voor personen en bedrijven.

Een oude zorg van de sp.a-fractie zijn de parkeermogelijkheden voor bewoners. De stad en het stadsleven hebben er alles bij te winnen dat gezinnen willen komen wonen in de binnenstad. Die bewoners moeten er wel wat voor over hebben, want behalve in het oog springende voordelen – men is overal dicht bij –, heeft het stadswonen ook enkele manifeste nadelen zoals de moeilijkheid om in de buurt een stalplaats voor de gezinswagen(s) te vinden. Bewoners kunnen tegen gunsttarieven hun wagen op een beschutte en bewaakte plaats stallen in beide ondergrondse parkings. Een maandkaart kost 20 euro onder de Veemarkt en 30 euro onder het Schouwburgplein, Een tweede kaart kost 35 respectievelijk 45 euro.

Wij gaan dat nieuwe tariefreglement volop steunen in de gemeenteraad. Wij zijn gewonnen voor de achterliggende filosofie: de ondergrondse parkeertarieven mogen niet beduidend duurder zijn dan de bovengrondse. Het zou voor de sp.a-fractie nog wat meer in die richting mogen gaan. Voor de gezelligheid in de binnenstad is het goed dat er zo weinig mogelijk autoblik op straten en pleinen staat. De tarieven moeten het ondergronds parkeren stimuleren.
De commentaren zijn gesloten.