02-11-05

Kortrijk zwemstad? Bijna perfect!

 

Kortrijk heeft een groot aanbod voor zwemmers. Maar helemaal perfect is het niet. Ik ga mij als baantjestrekker eens flink te buiten gaan aan vitterij. :-)))

Zwemtalent te over in Kortrijk. Brigitte Becue werd als lid van de Kortrijkse Zwemkring (KZK) Europees kampioene en Olympisch finaliste... tot ze in Brugge ging trainen en wonen. KZK Waterpolo is meervoudig Belgisch kampioen en bekerhouder.

Er is dan ook veel stedelijk zwemwater beschikbaar in Kortrijk. De stad heeft niet minder dan 4 openbare zwembaden in gebruik. Nog niet zo lang geleden was er ook een privaat zwembad – de helft van jong Kortrijk heeft er met manieren leren zwemmen --, het Olumpiabad van de familie De Geest, maar dat heeft de stop moeten uittrekken.


De plage van Kortrijk

Het oudste zwembad is het open zwembad in de Abdijkaai, aan de vaart Kortrijk-Bossuit. Het is in 1952 in gebruik genomen op de plaats waar het eerdere zwembad werd verwoest door oorlogsgeweld. Dat eerste zwembad dateerde van 1867 (!) en verving de traditionele Kortrijkse zwemplaats in de Leie achter de Broeltorens. Het eerste zwembad pompte water uit de vaart. Dat ging eerst in een hoger gelegen bassin, het bad van de rijken, en liep daarna in een lager bassin, het armenbad. Men moest meer betalen voor het hoger gelegen bad.

Het huidige open zwembad heeft ook een hoger en een lager bad, maar dat heeft alleen nog te maken met de diepte van de respectievelijke kuipen. Het zwembad is al diverse keren gemoderniseerd. Zo drijf je in het lagere bad zalig in opgewarmd water. Er is ook een reuzenwaterglijbaan opgericht. Op de ligweide krijg je op zonnige dagen een plage-gevoel. Maar de vijftigplusser onder de Kortrijkse zwembaden kamp met zware slijtageproblemen. De kuipen zijn lek en dat is vooral een probleem van insijpeling van ongezuiverd grondwater. Enkele jaren geleden besliste toenmalig schepen Omer Soubry om het zwembad te sluiten. Maar na veel protest werd het opnieuw opgekalefaterd en bleef de sluiting beperkt tot één lange droge zomer.

In het bestuursakkoord van de huidige bewindsploeg (CD&V-sp.a) stond dat een studie zou worden gemaakt voor de realisatie van een nieuw open zwembad met uitzicht over de Leie, een soort Kortrijk-strand. Men hoopte stilletjes dat de Leieverbredingswerken daartoe mogelijkheden zouden bieden. Zo stond het vast dat de aanpalende tennisclub 'de Wikings' een groot deel van zijn domein zou onteigend worden. De stad hoopte de resterende gronden, op de oever van de verbrede Leie, te kunnen opkopen. Het heeft anders uitgedraaid; de Wikings behielden de rest van hun terreinen en bouwen er een nieuwe sporthal annex clubhuis.

Volgens mij ontslaat dat het stadsbestuur niet van zijn opdracht een betaalbaar alternatief te vinden voor het prachtige (art-deco!) maar verouderde open zwembad. Het zwembad zou ook wel wat langer open gehouden mogen worden. Nu kun je er gaan zwemmen vanaf 1 mei, maar op 31 augustus is het mooie liedje al uit. Het zou een probleem zijn van personeel. Er wordt met interims gewerkt en die kunnen niet langer dan 4 maanden ingezet worden. Volgens mij is het een kwestie van goede wil om daar een oplossing voor te bedenken. Het zomert tot in oktober en dus is er geen reden om het zwembad vroeger te sluiten.

Intussen is er iets raadselachtigs aan de hand met dat open zwembad. De vorige jaren zette men de kuipen droog na de sluiting. Een buurtbewoner maakte er mij op attent dat de kuipen nog altijd vol water staan, maar dan wel troebel water, een beetje gekleurd zoals het water van de vaart. Wat is hier aan de hand? Vindt men het de moeite niet meer om het bad te onderhouden? Of zijn de lekken zo groot geworden dat het water van de nabijgelegen vaart erin gestroomd is? Wat als het vriest binnenkort? Ik ondervraag de bevoegde schepen op de komende gemeenteraad.


Verwenbaden

Maar zoals gezegd heeft de waterminnende Kortrijkzaan niet te klagen. De stad heeft nog drie knusse indoor-zwembaden in aanbieding. Het Magdalenabad (in het Magdalenapark aan de Marksesteenweg) is opgericht door de Provincie. De stad kreeg het in handen na een ruiloperatie waarbij Kortrijk zijn tuinbouwschool overhevelde naar het provinciaal onderwijs en de Provincie het zwembad afstond aan de stad. Na de ruil is het door de stad grondig gerenoveerd.

In het Mimosazwembad (Mimosalaan) en het zwembad Lagaeplein (in Heule) kun je niet alleen zwemmen maar zijn er ook bubbelbaden, sauna's, Turkse stoombaden, waterglijbanen en andere verwennerijen te vinden.

Je kan in alle zwembaden over de middag terecht. 's Avonds kun je op bepaalde dagen heel laat gaan zwemmen, tot 21.30 uur, een luxe voor mensen die overdag moeten werken. De tarieven zijn schappelijk: nooit meer dan 2 euro per beurt. Meer informatie: sportdienst@kortrijk.be.

Twee kritiekjes toch. Het is wat mager dat er in Kortrijk geen zwembad te vinden is met Olympische afmetingen (50 meter). Niet alleen ontbeert de stad daardoor heel wat sportevenementen, maar ook wie serieus wil trainen moet naar Zwevegem bijvoorbeeld.

En een laatste vitterij. Er is in geen enkel Kortrijks zwembad een koude douche te vinden. Dat is ambetant. Wie baantjes zwemt, komt stomend uit het chloorwater. Als je dan onder een warme douche gaat staan, kan ik je garanderen dat het zweet je langs alle kanten uitbarst. Droog in je kleren stappen, is uitgesloten. Alstublieft, koud water voor de liefhebbers graag.Commentaren

zwembaden te Kortrijk
Geen 50 m zwembad te Kortrijk wel te Zwevegem.
Kortrijk heeft 4 openbare zwembaden, een unicum in Vlaanderen, een stadje als Kortrijk met 4 publieke goed uitgeruste zwembaden !

Dan nog pleiten voor een bijkomend 50 m zwembad terwijl er op een boogscheut (Zwevegem) een te vinden is ?! Is dat te ver ?
Of is het een "eigen zwembad eerst" kwestie want Zwevegem zit niet in de Kortrijkse fusie van Groot Kortrijk ?!

Het zal wel weer de legendarische Kortrijkse grootheidswaan zijn zeker ?

En natuurlijk : Socialisten kijken niet op een euro als het om overheidsgeld gaat.

Gepost door: walter maes | 03-11-05

Dromen Ja, misschien zou een extra 50 meter bad wat van het goede teveel zijn. Overigens zijn de baden van Kortrijk en Zwevegem (en Kuurne) stuk voor stuk zo'n succes dat er wel wat zwemwater zou mogen bijkomen in de streek.

En het is een waarheid als een koe dat je een euro maar 1 keer kunt uitgeven en dat je dus goed moet nadenken over investeringen. Maar mag ik als fervent zwemmer ook eens dromen? Dat is dan letterlijk een natte droom zeker?

Kijken socialisten niet op een euro als het om overheidsgeld gaat? Vraag dat maar eens aan de vakbonden...

Gepost door: Marc | 03-11-05

zwembaden her en der...
Eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer : de plaatselijke politici willen in eigen dorp of stad de eigen sportinfrastructuur zo breed en zo groot mogelijk uitbouwen voor de eigen inwoners zonder rekening te houden met de behoeften van de regio of met wat een steenworp verder al bestaat. Zij willen met grote bouwwerken een zekere politieke onsterfelijkheid scheppen voor zichzelf en hun ijdelheid domineert het gezond verstand.

Regionale samenwerking tussen gemeentebesturen zou kunnen leiden tot veel meer efficiëntie in de uitbouw van allerlei infrastructuur die ten goede komt van de streek ipv 'eigen dorp eerst'.

In tijden dat het geld niet opkon heeft omzeggens ieder dorp zijn eigen duur zwembad gebouwd en straks is er geld tekort om alles te onderhouden of te renoveren. Het is op veel plaatsen al zover.
Dit is dikwijls ook het geval voor de culturele infrastructuur met bijv. al die culturele centra en O.C 's op een boogscheut van elkaar.

Er is dan echt geen regionale samenwerking mogelijk ?

Gepost door: walter maes | 04-11-05

intercommunale samenwerking? Voor mij niet gelaten, integendeel. Kortrijk heeft als stad met een centrumfunctie alles te winnen met samenwerking en samenfinanciering m. b.t. publieke infrastructuur. Een goed voorbeeld dat in de steigers staat is het intergemeentelijke crematorium dat binnen afzienbare tijd in Kortrijk wordt opgericht.

Het is maar de vraag of de niet-centrumgemeenten zo happig zijn op het meefinancieren van dergelijke infrastructuur. Ook nu worden de stedelijke zwembaden in grote mate gebruikt door mensen uit randgemeenten. En dat is maar goed ook. Maar aangezien Kortrijk als aloude beleidskeuze verre van de kostprijs vraagt voor haar dienstverlening (en daar sta ik ook achter om sociale redenen), is het de Kortrijkse belastingbetaler die voor zijn buren toeschiet.

Of een extra zwembad een overbodige verspilling is, durf ik te betwijfelen. Het Kortrijkse zwemwater raakt stilaan vol.

Gepost door: Lemaitre | 04-11-05

De commentaren zijn gesloten.