01-11-05

Een moedig lid van de Politieraad

 Op de jongste Politieraad (24 oktober 2005) waren wij allen getuige van een bijzonder moedige interventie van Jan Kempinaire, VLD-Kortrijk.

Jan, beroepshalve advocaat, kantte zich in een fel pleidooi tegen een opmars op 18 oktober jl, van een grote groep politiemensen naar het justitiepaleis van Kortrijk. De politieagenten gaven in grote getale en veelal in uniform gehoor aan een oproep om collega Lorenzo C. te steunen, die voor de rechter moest verschijnen. In een schermutseling met ramkrakers (2 juni 2003) had de agent een van de verdachten, Julien Dutriez doodgeschoten. Volgens de openbare aanklager was dat wettige zelfverdediging; volgens de advocaat van de familie Dutriez heeft de agent geschoten op een moment dat hij niet meer bedreigd was.

Volgens Jan Kempinaire moet de gerecht in alle onafhankelijkheid zijn werk kunnen doen en is het ongehoord dat 'de gewapende arm van de wet' het gerecht probeert te beïnvloeden. Er is niet veel meer nodig om te komen tot toestanden van wetteloosheid.

Ik ben het eens met collega Kempinaire. Vrijheid van betogen is een grondrecht dat ik met hand en tand wil verdedigen, Maar het kan niet de bedoeling van een grondrecht zijn andere fundamentele grondrechten in het gedrang te brengen. Een ander grondrecht in deze zaak is het recht op een onafhankelijke rechter en een behoorlijk proces. Laat de rechter oordelen of wettige zelfverdediging ook in deze situatie kan ingeroepen worden. Zijn uitspraak in deze of gene zin zal het inzicht in ons strafrecht verdiepen. Dat de opgetrommelde agenten een dergelijke rechtsgang wilden storen en daarmee ons ganse rechtstelsel op de helling zetten, is uit den boze. Geen haar op mijn hoofd denkt eraan politieagenten te verbieden te betogen. Maar inhoudelijk kan ik ze hier absoluut geen gelijk geven.

Het optreden van Jan Kempinaire in de Politieraad was des te moediger omdat de betoging waartegen hij zich kantte, mee georganiseerd was door de politievakbond VSOA van zijn liberale strekking. Aan de kop van de betoging liepen o.m. VLD-senator (en toekomstig minister?) Jean-Marie Dedecker en plaatselijk VLD-voorzitter Wout Maddens. Zij waren in het gezelschap van lieden zoals Gerolf Annemans en Johan Demol (Vlaams Belang) en Hugo Coveliers (bijna Vlaams Belang). De betoging werd op de trappen van het justitiepaleis opgewacht door burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V), maar naar zijn zeggen in de Politieraad was dat niet uit solidariteit met de betogers doch om de openbare orde persoonlijk te bewaken. De betogers dachten er anders over.

Op het einde van de betoging eiste een VSOA-kopstuk in zijn toespraak dat: “de politie meer mogelijkheden moet krijgen om haar wapens te gebruiken” om de gangsters schrik aan te jagen. Met alle respect voor de moeilijke opdracht van de politie, vind ik dat een zeer gevaarlijke uitspraak. In situaties waarin er met wapens wordt gezwaaid, zijn de gemoederen zo gespannen dat men soms de zin voor redelijkheid verliest. Het gebruik van wapens is daarom beter gebonden aan strikte regels, waarmee rekening wordt gehouden bij opleiding en training. Elk onterecht getroffen doelwit is er een te veel.


Commentaren

beste marc schoon foto en interessante stukjes die jij schrijft over onze bruisende
stad,
en wat die betoging betrof
collega's betoonden gewoon hun steun
jammer dat die politiekers weer roet in het eten moeten gooien
en verder
zonder blauw op straat kunnen we echt niet !!
groetjes
vhike blauw(met denboek)

Gepost door: vhike | 03-11-05

De commentaren zijn gesloten.